Жители на бл. 202 в кв. „Еленово”: Настанените в общински жилища на първия етаж клошари разнасят мръсотия и смрад, целият блок кънти от пиянските им скандали

Жители на блок 202 в кв. „Еленово“ в Благоевград протестират срещу настаняването на клошари в общинските жилища на първия етаж в сградата, в която са апартаментите им. Те се събраха в очакване на срещата да дойде Милена Донева, ръководител на Комплекс за социални услуги за стари хора, под чиято шапка е и Центърът за временно настаняване, но тя не дойде.

„Проблемът са временно настанените в блока ни, не искаме да са тук, защото създават много проблеми“, съобщи причината за събранието домоуправителката в оставка Мая Динкова. „Хигиената е под всякаква критика, безредиците са ежедневие, за шума да не говорим“ ,мотивира тя общите претенции.

„Редовно викаме полиция, като се напият, бездомниците стават агресивни. Намирате ли за нормално бутилките вино да се отварят с удари в стената?! Целият блок кънти. Аз съм на последния, пети, етаж и чувам ударите, какво да кажат съседите под мен!“, допълни домоуправителката.

„Целият вход страдаме, и аз съм на петия етаж, сутрин като тръгваме с децата на детска градина, миризмата е непоносима, вони на алкохол, на нечисто и гадно. Клошарите постоянно са под наркоза, пияни“, допълни  Димитър Гатев.

„Не знаем колко са настанените, но смрадта е кошмарна. Не ги искаме! За трети път каним на среща г-жа Донева, но не идва. Недоумяваме как в една и съща сграда на първия етаж в общинските апартаменти са временно настанени клошари, а на втория са деца, навършили 18 г., които са изведени от Дома за сираци и тепърва навлизат в живота. И изобщо как в блок, в който има и частни апартаменти, се настаняват клошари, без да ни уведомят дори“, коментира Мая Динкова.

„Собствеността наполовина е частна и общинска, не ни разбирайте погрешно, не сме против социалната услуга, но тя не може да е тук, трябва да я преместят в друга сграда, в която няма да притесняват други хора“, допълни тя.

Живеещите в блок 202 посочиха изграденото външно стълбище към първия етаж, през което биха могли да влизат бездомниците, докато се намери трайно решение на проблема, та поне мръсотията във входа да се спести. Този вход обаче не се ползва.

„На полицаите им омръзна да идват тук, бяха през вечер, преди да се санира блокът”, разказа Д. Гатев.

„Съчувстваме на съдбата на тези хора, но има опасност от разнасяне на зарази, ние сме принудени да търпим тази смрад!“, от името на комшиите заяви Йона Мавревска.

„Социалният работник, който отговаря за тях, не предприема нищо въпреки протестите ни, ще повярвате ли, че клошарите се проветряват, като отварят вратата към стълбището, а не прозорците?!“, допълни тя.

„В баните си не можем да влезем, защото от отдушниците из цялата сграда се носи воня на цигари, алкохол, чесън и манджа“, допълниха картината Красимира Иванова и Валентина Трендафилова.

„След санирането на блока ни раздадоха чипове за входната врата, за да се ограничи достъпът на външни лица и да се опази направеното от строителите. Настанените клошари обаче звънят на когото им падне да им се отвори, или пък вдигат палчето на вратата, да не може да се затвори“, показа Мая Динкова.

Комшиите й почти в хор разказаха, че сутрин с излизането от входа клошарите се втурват да ровят в първия  контейнер за смет край блока. „Как да не се притесняваме от зарази и болести, като със същите ръце, с които бъркат в боклука, пипат  входната врата?!“, гневят се живеещите в блок 202.

„Донасят им отнякъде храна и миналата седмица по стълбите беше изсипано ядене. Никой не го почисти, а и в двете социални звена има социални работници. Не може ние, собствениците на апартаменти в блока, да се превърнем в техни чистачи. Затова подадох оставката си като домоуправител, до гуша ми дойде!“, категорична е М. Динкова.

„Миналата година, преди да ни санират блока, трима съседи подадохме оплакване до общината, че по стълбището смрадта е нетърпима. Маргарита Бербатова, която също е ръководител на част от социалните услуги, ни каза, че във временното жилище има човек, болен от рак, тялото му се разлага и затова мирише. Човекът наистина почина, но това здравно заведение ли е, че да се настаняват болни и умиращи?!”, потресени са  Красимира Иванова и Валентина Трендафилова.

„На втория етаж, пак миналата година, имаше две момичета, които проституираха. Една нощ имаше истински екшън, аз извиках полицията, защото се чупеха табели и прозорците на втория етаж. Предполагам бяха клиенти на проститутките, врати също бяха разбити”, разказа Димитър Гатев.

Съвсем наскоро след санирането на блока пък бездомниците изкъртили половината чисто нови пощенски кутии и сега са само девет, показват комшиите. Част от тях намерили недалеч захвърлени в снега.

Съседите в бл. 202 обясниха, че миналия август от общината ги уверили, че е започната процедура по изместване на Центъра за временно настаняване, но досега това не е направено.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *