HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Жители на „Грамада“: От две седмици нямаме вода за напояване, градините изсъхнаха преди да оберем зеленчуците, а над 30 семейства разчитат на тях за прехраната си

„Вече две седмици в най-горещите летни дни нямаме вода за напояване. Гледаме градини, за да подпомогнем семействата, да си откъснем домати, чушки, а тъкмо когато трябваше да започнем да берем зеленчуци, всичко изсъхна”, оплакаха се жители на благоевградския квартал „Грамада“ на редакционния телефон на вестник „Струма“ и помолиха за среща. Дойдоха 16 човека, но подчертаха, че от проблема са засегнати повече от 30 семейства, които разчитат на тази продукция.

„Гледаме градини в района на казана, по протежението на главен път Е-79. Ние не сме тръгнали да изкарваме пари, а садим домати, чушки, царевица… колкото да откъснем нещо и да подпомогнем семействата си. От две седмици във вадата не тече вода и всичко взе да съхне. Отчаяни и обезверени сме, чак сърцето ни боли, като гледаме тази разсипия”, споделиха през сълзи хората.

Те разказаха, че вадата пресъхнала преди две седмици, когато е отстранявана авария в района на ЗИИУ, предполагат, че може да е затрупан изходът за вадата и затова нямат вода. „Другият проблем е, че рибарниците и множеството животновъди също ползват вода от река Бистрица и тя просто не достиха до нас”, заявиха грамаждани.

Те признаха, че преди няколко дни нелегално отишли на мястото, където се отбива водата /при моста до магазин „Кауфланд“/ и отпушили имровизирания бент от пръст и камъни, за да проверят дали ще тръгне вода по вадата. Така искали да се уверят дали проблемът е във водохващането, или се дължи на отремонтираната авария. Акцията им обаче се оказала неуспешна, тъй като по думите им малко по-късно на мястото пристигнали хора от рибарниците и пак отбили цялата вода.

„Потърсихме съдействие от „Напоителни системи”, те ни казаха да се обърнем към Басейнова дирекция. Обадихме се и на открития зелен телефон. От там приеха сигнала ни – и това беше, не последва никаква реакция. В момента подготвяме подписка до „Напоителни системи”. Вече не знаем към кого да се обърнем и да търсим за помощ”, каза един от потърпевшите – Генчо, и допълни, че от Басейнова дирекция получили устно уверение за пускането на водата, но това не се е случило.

В разговора се включи и работещият от 27 години в „Напоителни системи” Кирил Христов, който бе дошъл да подкрепи съседите си. „За мен лично във вадата няма вода заради някакъв фал при ремонта в района на ЗИИУ и заради рибарника и разположените в този район множество овчарници и свинарници, който отклоняват цялата вода“, категоричен е Кирил Христов.

Хората разказаха, че всъщност рибарниците трябвало да ползват вода от река Струма и затова имали помпи, но им излизало по-евтино да вземат вода от река Бистрица.

„Не сме сигурни, но сме чували, че рибарниците имат устно разрешение от Басейнова дирекция да отбиват водата в реката и да ползват нея. Ние нямаме нищо против, но да се разберем и ние да я ползваме, а не да ни съхнат градините. Съгласни сме, ако трябва, да поливаме вечерно време с фенерчета, само и само да спасим продукцията си”, заявиха жителите на „Грамада“, които искат да разберат дали собствениците на рибарниците и животновъдите действително имат разрешения от някоя институция, или отбиват водата на своя глава.

С натежали сърца и насълзени очи хората споделиха, че не ходят по почивки, още повече че повечето са пенсионери с минимални пенсии, а си гледат градинките от по половин декар и милеят за тях. Откакто се помнят, отглеждат зеленчуци за собствени нужди, при това земята, която обработват, не е тяхна, плащат наем на собствениците, а в зависимост от площта дават на „Напоителни системи” средно по 5-6 лв. на поливка.

„Започнахме още през февруари с подготовка на разсада. После оране, копане, сеене, да не говорим за труда, който влагаме, сума ти пари сме дали и за препарати. И сега, точно когато трябва да започнем да берем, всичко изсъхва. Ето, онзи ден внучката ми каза: „Бабо, много ми се яде царевица, да отидем на градината да си откъснем”. Но то няма нищо, какво да откъснем, тъкмо взе да прави зърна, но като не сме поливали 2 седмици, при тези горещини всичко загина“, разказа една от жените, работеща в детската градина в квартала.

Нейният съсед Славейко Ингилизов пък сподели, че гледа градина от 50 години и тя е негов основен източник на препитание. След 42 години, отдадени на образованието, бившият начален учител взема пенсия от 202 лв. /с увеличението/, затова, въпреки че е на 86 години, продължава да сее и да отглежда зеленчуци. Най-много го е яд за доматите, тъй като тази година реколтата била хубава и изчислил, че ще има добив от най-малко 500 кг, но сега заради липсата на вода няма да набере нищо.

„Чудя се каква е тази, нашата държава. Ние искаме да работим, а те ни пречат. Затова и полето ни пустее“, заключи Веска Веселинска, която също гледа градина, откакто се помни, а съседите й предложиха, след като никой не се интересува от проблема им с липсата на вода, да окосят градините.

„Запозната съм с жалбите на жителите на квартал „Грамада”, гледащи градини. В събота пак пуснаха сигнал. Това са едни неоснователно ревящи хора”, заяви вчера за „Струма” директорката на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ – Благоевград Вангелия Иванова. Тя разясни, че заради изключително високите температури и липсата на валежи река Благоевградска Бистрица е пред пресъхване. „Да, предишни години давахме на тези хора вода за напояване на градините, сега това няма как да се случи. Цялата вода от реката се отбива за рибарниците, които имат разрешение от нас за използването й. Въпреки това тя е крайно недостатъчна и за рибарниците, и те са пресъхнали. Грамаждани могат да имат претенции към ползването на вода единственно ако се регистрират като земеделски производители. Тогава могат да си направят кладенци и да ползват до 10 кубика вода на ден, обясни шефката на „Басейнова дирекция”. Тя добави, че ако в скоро време не падне дъжд, проблемът с безводието ще се задълбочи.

От „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Благоевград са категорични, че дружеството няма отношение към тръбопровода, който се използва за напояване на парцелите в кв. „Грамада”, между казана и Е-79. „Считаме, че поради намаления отток на р. Бистрица необходимите водни количества, провеждани по поливния канал, са недостатъчни за напояване и същите не могат да достигнат до парцелите в кв. „Грамада”. Реконструкцията, която ВиК извършва на водопровод по инвестиционната програма на дружеството за 2017 година в участъка между бул. „Васил Левски” и р. Бистрица, по никакъв начин не е оказала въздействие върху поливния канал”, съобщиха за „Струма” от водното дружество.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *