Топ теми

Жители на Добринище: Единият от басейните в минералната баня е затворен от няколко месеца, има ли връзка бавенето на ремонта с джакузито в кметския комплекс?

Единият от басейните в минералната баня в Добринище е затворен за ремонт от няколко месеца и  дейностите умишлено се бавят, за да се осигури вода за частни ползватели, за това алармираха читатели на вестник „Струма“, които пожелаха анонимност. Те изложиха съмнения, че се отклоняват количества към механата и комплекса към нея, които са собственост на семейството на настоящия кмет Петър Галчев.

Това категорично бе отхвърлено както от градоначалника на Добринище, така и от община Банско, но се оказа, че действително има проблем със захранването на банята, а водата на моменти е недостатъчна, а поради липса на налягане на душовете понякога спира.

„Изключено е да става въпрос за отклоняване на вода, тъй като от сондажа, от който се захранва банята, не черпи никой друг, тя е единствен ползвател. Действително количествата на моменти намаляват, но предполагаме, че става въпрос за запушване. До края на седмицата очакваме от фирмата, която е правила проучвания на минералната вода, да изпратят свои представители да се установи къде е проблемът“, каза кметът на Добринище Петър Галчев.

Това беше потвърдено и от община Банско. Оттам уточниха, че общината има сключен договор със сдружение „Българска асоциация по подземните води“ за извършване на мониторинг и  в петък предстои среща с представители на фирмата, за да се обсъдят проблемите и да се извърши проверка на място.

Иначе минералната баня в Добринище се захранва от Сондаж №2 „Банята“ и тя действително е единствен ползвател от него. Разрешителното й за водовземане  е гласувано от Общински съвет – Банско през месец април 2019 година. Разрешеното количество вода никак не е малко и е напълно достатъчно да задоволи нуждите. То е до 3.83 л/сек., или годишно водно количество до 120 833 куб.м. Минералната вода е предоставена за безвъзмездно ползване за срок от 10 години.

Що се касае до ремонта, от община Банско поясниха, че забавянето е заради проблеми в купола, които са установени при старта на ремонтните дейности. След обследването му от специалисти се е оказало, че той е нестабилен и опасен и дори се руши. Предвидено е било той да бъде освежен, но с цел безопасността на посетителите е решено да бъде изработен купол от подходящ материал, който да е устойчив и издръжлив на влагата. Куполът вече е готов и до дни ще бъде монтиран. Очакванията са ремонтните дейности да приключат в рамките на един месец. Проверка на място показа, че ремонтни дейности се осъществяват в мъжкия басейн. Той е затворен за ремонт през октомври миналата година, но дейностите са преустановени за известно време, докато бъде направен куполът, който ще бъде допълнително прикачен. Старият купол вече е започнал да се руши и дори се е отчупило парче от него. Ремонтните дейности по него са включвали грундиране на куполните тавани и направата на водоустойчива мазилка. В момента работи само женското крило на банята, като е направен график за мъже и жени, както и ваните. 

Ремонтът на банята е по обществена поръчка, която е обявена още миналата година. За изпълнител е избрана благоевградската фирма „Растер- Юг“ ООД, представлявана от Антон Муртов. По договор срокът на изпълнение е 120 дни и той все още не е изтекъл. От администрацията в Банско поясниха, че при определени непредвидени обстоятелства той може да бъде удължен. По договор има предвидени и неустойки за просрочване на срока по договора, които са в размер на 1% от сумата по поръчката за всеки просрочен ден, но не повече от 20% от цената.  

От община Банско казаха още, че към момента има доста свободни количества от находището в Добринище, които могат да бъдат предоставяни за ползване. Относно сигнала за отклоняване на минерална вода към механата и комплекса на семейството на градоначалника в Добринище, оттам бяха категорични, че е неоснователен, но пък ползваните от обекта количества са доста високи. От община Банско казаха още, че предстои  да бъде извършена допълнителна проверка, тъй като някои обекти са заявили количества, които предвид нуждите, за които се ползват, са доста големи и като цяло ще бъде завишен контролът

„За минералното находище в Добринище има заявени количества, по които се плаща съответната такса. От докладите, които имаме, е видно, че на база заявеното количество и това, което се плаща за него, общо взето отговаря. Ще проверим обаче дали има разлика между заявеното и реално ползваното количество, защото имаме някои притеснения и нелогични количества, на които се натъкваме. Специално механа „Македонска кръчма” и хотелската част към нея използват количество за около 5 хил. лева, почти толкова са и разрешените кубици. В същото време плажът използва същото количество. На нас не ни се вижда логично един голям плаж, който се използва почти целогодишно, да използва количества колкото едно джакузи в хотелски комплекс. Тези неща ние ще ги проверим. Ще видим за минал период от време как е проверявано това, дали е тенденция и дали има логично обяснение. Ще проверим всички потребители, които използват реално минерална вода в Добринище, дали заявеното количество и това, което се плаща, отговаря на реалното потребление“, поясни заместник-кметът Стойчо Баненски.

Той допълни, че някои от фирмите, получили разрешителни, нямат реално потребление, тъй като няма реализирана инвестиция, но предвид свободното количество засега не се предвижда прекратяването на такива разрешителни.

Ползвателите сами са заявили желание за водоползване и Общинският съвет е взел решение за тези количества. Инвеститорите си плащат и сами преценяват. Ако те нямат реално потребление по някаква причина, могат да се откажат от заявеното количество, поясни Баненски.

Иначе справка в регистъра на издадените разрешителни показва, че фирмата на кметското семейство „Малин Галчов“ ООД  има разрешително за водовземане и черпи вода от КЕИ №2, а не от Сондаж №2, от който се захранва банята. Иначе разрешеното водно количество е за 5100 куб.м годишно, а отчетеното реално ползвано годишно количество е малко повече – 5235 куб.м. В същото време разрешителното на „Алфа 2005“, която стопанисва плажа, е за 5711,8 куб.м. годишно, толкова е и отчетеното реално потребление.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *