HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Жители на Пороминово и Стоб вода газят, жадни ходят

Жителите от селата Пороминово и Стоб в община Кочериново отново са изправени пред водна криза. „От няколко дни налягането е слабо, водата в чешмите едва тече, не можем да се изкъпем и всеки момент очакваме изобщо да спре”, сигнализираха местни хора.

Кметовете на двете населени места Кирил Калинков и Георги Ставрев заявиха, че са алармирали компетентните органи, но какво от това. Проблемът се повтаря всяко лято и всяка зима от 30 години насам. Местните управници са притеснени, че 900 жители са подложени на воден режим в навечерието на предстоящите събори по случай Илинден.

Куриозното е, че река Рилска, която минава покрай селата, е пълноводна, но водата се губи някъде по мрежата. Според експерти вероятната причина за безводието са пресъхналите кладенци и старата водопроводна инсталация. Въпросът може за се реши генерално с изграждане на нов водопровод, което обаче е далечна перспектива в необозримото бъдеще.

„Абсурдно е заради нечие безхаберие и инерция да не се намери изход, а в 21 век местните хора да бъдат живата илюстрация на поговорката „Вода газят, жадни ходят“, категорични са кметовете.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *