Жители на Рила почетоха Ботев и загиналите за свобода за първа година пред новоизградения войнишки паметник

Жителите на община Рила почетоха Деня на Ботев и загиналите за свободата на България за първа година пред новия войнишки паметник на пл. ”Дружба”.

Представители на инициативния комитет за изграждане на паметника подариха екземпляри от книгата, в която е отразена дейността им за реализиране на родолюбивата идея, чиято цел е възстановяването на българската военна слава и памет. На паметника са изписани имената на 177 войници и офицери, загинали в Опълчението, Руско-турската, Балканската, Междусъюзническата и двете световни войни. Мемориалът по проект на арх. Николай Миладинов е ансамбъл от 4 масивни колони от черен гранит, в които е вграден панел с надпис и скулптура на български войник от 1914 г. От 177-те герои, 9 са загинали за свободата на България в Опълчението и Руско-турската война, 157 във войните в периода 1912-1918 г. и 11 във Втората световна война.

 Сред участниците в Руско-турската война са опълченецът Щерю Михайлов, Начо Величков – първи адютант на княз Александър Батенберг, Калчо Величков – носител на кръст за храброст, връчен му от ген. Гурко. Сред загиналите във войните през 1912-1918 г са ст. подофицер Александър Кабзималски, убит при с. Черничене, ст. подофицер Александър Пигов, убит при Дойран, мл. подофицер Атанас Жлябинков, загинал при с. Долна Капия, както и падналите жертва във Втората световна война подофицер Райчо Дробачки при с. Ранковци и Тодор Начов, загинал при Ново село.  Паметникът на стойност 42 700 лв. е изграден изцяло с дарения от страна на общината, държавни институции, частни фирми и признателни граждани, заяви председателят на инициативния комитет Васил Кабзималски. На площада край него има масивна чешма и пейки, което го обособява в място за почивка за местните жители и туристи, тъй като е по пътя за Рилския манастир.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *