Жители на селата в Пернишко протестират срещу драстичния скок на таксата за битови отпадъци, гневни: Като плащаме колкото в града, защо почистването в селата не е равностойно?

Снегът, който покри пътища и улици, отново стана повод жителите на пернишките села Рударци, Кладница, Драгичево и на град Батановци да недоволстват от вдигане таксата за битови отпадъци с 9 пъти в сравнение с предходната година. Те твърдят, че почистването сега след снеговалежите не е равностойно на това в Перник. Досега те плащаха минимални суми в сравнение с града, като примерно перничанин плаща 200 лева годишно за сметопочистване, в селата – по 10 до 20 лева. 

В Рударци и Кладница и в тузарското селище „Делта хил“ живеят богати хора, а плащат минимални суми, така се оказва, че жителите на града покриват разходите за почистване в селата.  Годишно село Кладница внасяше такса смет около 70 000 лв., сега те ще внасят 630 000 лв., оплакват се кметовете на пернишки села.
„Да, може да са били ниски таксите в селата, ние сме съгласни, но трябваше да бъде потърсено съдействието на кметовете на населени места като хора, които живеят от години в тях, да видим колко е нужно“, обяснява недоволството Васил Мирчев, кмет на село Кладница.
Според общинската управа обаче увеличението на таксата за битови отпадъци ще изравни сумите, които плащат хората в селата, и тези, които живеят в Перник. Остава въпросът дали качеството на услугата, която получават в селата, отговаря на тази в града.
Кметът на Рударци Богдан Богданов прогнозира, че поне 10 дни след снеговалежа сметта от контейнерите в селата няма да бъде събрана.
Кметът на община Перник Станислав Владимиров мотивира причината за драстичното увеличение с това, че не достигат средства за изграждането на втора клетка на регионалното депо за отпадъци.
Недоволните жители на селата в общината обаче ще продължат да настояват за промяна на наредбата и намаляване на налога, тъй като според тях скокът 9 пъти на цената е неприемлив.

Б. Богданов


       КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *