Жители на с. Баня недоволстват срещу отдаването на плажа на концесия, очакват ръст на цените

Жители на Баня възроптаха срещу намеренията на община Разлог  да отдаде на концесия минералния плаж в селото. Среща- разговор по темата е проведена в четвъртък на редовното месечно заседание на ОбС – Разлог, на което са присъствали трима представители от селото – Емануил Сираков, Милена Благова и Милка Чобанова. Пред местните парламентаристи те споделили, че желанието на голяма част от местните жители  и почиващи в района е минералният плаж да продължи да се стопанисва от община Разлог и да се помисли в посока бъдещото му развитие и облагородяване чрез привличане на средства по европейски програми и проекти. Пред местните парламентаристи е депозирано и желание обектът да се запази в сегашния му вид – 50-метров плувен басейн с олимпийски размери, като с цел по- рентабилното му функциониране да се обмисли и вариант за привличане на отбори по плуване, които да правят летните си лагери в района и да провеждат тренировките си на басейна. В подкрепа на депозираното желание в община Разлог е входирана и подписка, като само за няколко дни са събрани близо 500 подписа.

Както „Струма” писа, минералният басейн в с. Баня е включен в годишната програма за управление и разпореждане с имоти  общинска собственост за 2020 година, в която е предвиден за отдаване на концесия за 35 години. Мотивите на банялии против концесията са, че чрез отдаването му на частен инвеститор ползването му няма да бъде по джоба на масата жители на Баня и община Разлог. Мнението на присъстващите е подкрепил общинският съветник Николай Дундалов, който също е изразил мнение, че кандидатстване по европейски програми е добро решение за облагородяване на минералния басейн. Общинският съветник е подчертал, че след отдаването му на концесия цената за вход ще бъде в пъти по-висока и много малко хора ще могат да си позволят да посещават басейна.  

Въпросът е дебатиран почти 30 минути, като позицията на общината е защитил заместник-кметът Иван Гюров. Той е пояснил, че общината няма възможност да стопанисва минералния басейн, като е подчертал, че от няколко години работи на загуба и се дотира от общинския бюджет. Преди три години администрацията е направила опит да кандидатства за финансиране по ПРСР, но не са й достигнали точки за класиране на проекта. Според Гюров отдаването на обекта на частен инвеститор и повишаване нивото на услугата ще доведе до повишаване нивото и на Баня като СПА курорт, а от там и повече приходи в общинския бюджет. Високото ниво на услугата ще даде възможност още за  по-добро заплащане на работещите в сектора на туризма, а това ще доведе и до повишаване стандарта на живот на местното население.

На заседанието е пояснено още, че на този етап в Общинска администрация няма официално входирано инвестиционно намерение и въпросът да бъде подложен на ново обсъждане едва когато такова евентуално постъпи. Иван Гюров е допълнил още, че ако се стигне до отдаване на концесия, задължително условие в концесионния договор ще бъде обектът да бъде достъпен и за обществено ползване.

Както „Струма” писа, интерес към минералния басейн и футболното игрище е проявил Паскал Дойчев, който е закупил мегакомплекс, намиращ се в непосредствена близост до двата обекта в село Баня.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *