Жители на с. Илинденци: Връщаме уведомителните писма със сметките за водата, няма да плащаме, докато цената не падне…

Жители от с. Илинденци, община Струмяни, се събраха на селския мегдан на пореден протест срещу цените на питейната вода. С тях бе и кметът на селото Илия Башлиев. Те заявиха, че няма да се откажат от протестите, докато цената на водата не бъде намалена. В знак на протест те върнаха уведомителните писма в същия кашон, в който са получени в пощенския клон.

Иван Станишев заяви: „С безвъзмезден труд на нашите родители, баби и дядовци е изграден водопроводът, а сега ще трябва да плащаме тази висока цена. Досега сме плащали между 10 и 15 лева за питейна вода, сега ще трябва да плащаме три пъти по-висока цена. На последното заседание през месец март общинските съветници са гласували, че община Струмяни излиза от ВиК асоциацията. Очаква се решение от областната управа в Благоевград дали ще потвърдят, или ще отхвърлят решението.

74-годишният дядо Димитър, който бе на протеста, заяви: „Получавам пенсия от 200 лева и всеки месец да плащам по 40 лева за питейна вода е непосилно. Поливам си градинката, тъй като няма друга възможност за поливане. Някога моите родители с коне са доставяли тръби от Сандански за изграждането на водопровода в селото. Сега, след 100 години, някой политик е решил, че трябва да прави бизнес на гърба на хората. Водата е животът на хората. Обръщам се лично към премиера Бойко Борисов, да се намеси и да спре тази неправда. Не може водата да се превръща в бизнес. Да, приемлива е цената от 0.65 лева на кубик и всеки си плащаше сметката”.

Кметът на община Струмяни вчера бе в командировка в София, по телефона съобщи, че е информиран за протеста на хората. „Има решение на Общинския съвет и очакваме то да влезе в сила”, каза Илия Башлиев.

ЛИДИЯ МАНЕВА

Част от протестиращите

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Знам

    Хайде започнете да им спирате водата, защото ние не сме длъжни да плащаме на някой, който си полива градините. Къде има вода за 0.60 ст.?

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *