Жито за задушница

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

жито – 500 грама
орехи- 1 чаена чаша, смлени
обикновени бисквити – 500 грама, смлени
лимонова кора – 1 супена лъжица от един лимон
пудра захар – 1 чаена чаша

РЕЦЕПТАТА:

Днес е Черешова задушница. В този ден, в които почитаме починалите близки хора, задължително се приготвя жито за подаване.

Първата стъпка от рецептата за жито за задушница е подготовката на житото. Накиснете житото в хладка вода с щипка сол за няколко часа, най-добре за една нощ. След като житото се е накиснало добре се вари във вода, която го покрива с 1-2 пръста на тих огън за около 10 минути до омекване. По време на варенето разбърквайте внимателно. След като се свари, житото се отцежда от водата и се изсипва и разстила върху памучна кърпа на тънък пласт. За да се отцеди от водата и за да изстине.
Междувременно настъргвате лимона, смилате орехите, както и бисквитите. Може да замените бисквитите с галета. След като житото е изстинало го изсипвате в голям съд, разбърквате го с останалите съставките без пудрата захар.
Разпределяте житото за помен или в отделни чашки, или го сложете в голяма чиния и поръсвате обилно пудра захар на дебел слой.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *