Журналисти и актьори с мераци да защитават интересите на благоевградчани

20 партии и коалиции и 1 независим ще се състезават на предстоящите парламентарни избори за гласовете на избирателите от Благоевградска област. Това са 197 кандидати, които ще се опитат да заемат един от 11-те депутатски мандата на Първи Благоевградски многомандатен избирателен район в 44-то народно събрание.

Мераклиите да защитават интересите на благоевградчани в парламента са в широка възрастова граница от 4 поколения. Най-възрастният кандидат за депутат в Благоевградска област е на 82 години, а най-младият е на 22 г.

От всичките регистрирани кандидат-парламентаристи жените са по-малко от 25% – броят им е едва 50, но пък има и листа със 100% дамско участие – единствената вписана в листата на БДЦ е от нежния пол, солово ще се състезават и „независимата“ петричка магазинерка Соня Маркова, чрез която бившият правосъден министър и основател на „Да, България“ Христо Иванов ще се опита да влезе в парламента.

На 2 „дамски“ има и 2 изцяло „мъжки“ листи. Такива са 4-членната на Движение за радикална промяна „Българска пролет”, което явно е  преценило, че политиката е изцяло мъжко занятие, същото вероятно е и кредото на двучленната Национална републиканска партия.

Най-късата бюлетина с едно-единствено име ще е на БДЦ, но има и 2 листи с по 22-ма кандидати в тях. Това са листите на ГЕРБ и БСП. Доскоро партиите и коалициите спазваха неписаното правило за избори да изреждат толкова кандидати, колкото са и мандатите в Благоевградска област – например за парламентарен вот точно 11, сега обаче правилото е зачертано и всеки е сложил в листите си колкото му душа иска.

Част от водачите на партиите са утвърдени политици, но има и доста неизвестни, чиито имена едва ли говорят нещо на избирателите. Има и цели листи с „вносни“ мераклии – например листата на „Воля“, където всички са с адресни регистрации около морския бряг.

Сред политическите колоси, които ще се изправят един срещу друг в І МИР, са досегашните депутати Цветан Цветанов от ГЕРБ, Делян Пеевски от ДПС, Атанас Стоянов от Обединени патриоти, Димитър Делчев от Реформаторски блок, Трайчо Трайков от Нова република, Хюсеин Хафъзов от ДОСТ. Има и няколко бивши депутати, намерили място на по-ниски позиции в листите. Изненадващо, но в общия списък на кандидати от коалиции и политически партии има по-малко от 50 души, които имат зад гърба си някакъв натрупан опит в местната изпълнителна или законодателна власт. Всички други са новаци.

Водачът на листата на АБВ и „Движение 21” Владимир Елезов съветникът Цветозар Балабанов от Партия на зелените, бившият журналист Владимир Живков /водач на Българско национално обединение/, патриотът Стоянов и ексжурналистът Кирил Пецев от Движение за радикална промяна Българска пролет всъщност формират крехкото малцинство на едва 5-има местни водачи на листи на тези избори, които ще се състезават срещу останалите 16 „парашутисти“.

Журналистите и актьорите са особено модерни този политически сезон за водачи на партийни листи, показва бегла справка с професиите на познатите лица. Актьорската гилдия е представена от 2-ма мастити столичани – Веселин Калановски от „Движение Да, България” и театралният директор Емил Атанасов от Коалиция на недоволните. Истински наплив към политиката обаче се забелязва сред тружениците на перото. Като се започне от водача на БСП Тома Томов, мине се през Пецев и  Живков и се стигне до водача на Обединение ДОСТ Хюсеин Хафъзов, който също е журналист, излиза, че всеки пети водач на партийна листа в Пиринско е работил в печатна или електронна медия. За малко към тази категория да се прибави и Иван Петрински, но се оказа, че водачът на КП “КОЙ – Българската левица и Зелена партия“ е археолог, а не наш колега.

197-те кандидат-депутати от Благоевградска област ще се съревновават за гласовете на 319 711 избиратели. Имената им ще бъдат изписани в 340 000 бюлетини и пред всяка избирателна секция – заради преференциите. Към вчерашна дата, както и в цялата страна, не бе изобщо ясно ще има ли машини в секциите, ако случайно успеят да пристигнат навреме – кой ще работи с тях, ще успеят ли членовете на всички СИК-ове да се обучат в натискането на бутоните, за да инструктират избирателите, и т.н. Според шефа на РИК – Благоевград Мартин Бусаров бюлетини обаче ще има предостатъчно.

До 11 март се подават заявления за подвижни секции, така че е възможно броят на СИК-овете да бъде увеличен. Тепърва предстои регистрация на застъпниците, така че и техният брой още не е уточнен.

В неделя ще бъде даден официалният старт на кампанията за 44-то народно събрание и отсега е ясно, че битката ще бъде ожесточена. Освен с имунитет, безброй привилегии, безплатен луксозен транспорт у нас и по света, сътрудници на брой колкото им се иска, дълги парламентарни ваканции и възможност да държат в ръцете си съдбата на България през следващите 4 години новите депутати ще могат да разчитат и на малки благинки като депутатската заплата например. Следващият парламент тя ще е рекордна, тъй като е фиксирана на 3 средни за страната заплати, тоест новите народни избраници ще започнат с основно трудово възнаграждение от 3210 лв. Над тях се начисляват и по няколко хиляди лв. допълнително – за сътрудници, клас, участие в комисии и т.н. Това са пари за 3 работни дни седмично – вторник, сряда и четвъртък, защото на парламентарния контрол в петък българските депутати нямат навик да ходят, понеже обикновено крещящо им се налага спешно да пътуват до родните си места – за среща с избиратели.

Социологическите агенции още опипват почвата и се пазят да прогнозират коя партия колко депутати ще вкара, но вчера бе щастлив ден за част от подредените в листите, защото ЦИК изтегли номерата, под които партиите и коалициите ще присъстват на бюлетините. Щастливци са тези от кандидатите, чийто номер в листата съвпада с номерата на партията им, понеже винаги има шанс избирателят да се застрахова при преференциите, отбелязвайки съответното номерче, където го види на бюлетината.

Ето и номерата на партиите и коалициите:

1-ПП „Движение за равноправен обществен модел“
2- ПП „Движение за радикална промяна Българската пролет“
3- ПП „Движение Напред България“
4 – КП Нова република
5- КП „Коалиция на недоволните (БСД – Евролевица, Българска социалдемократическа партия, Християн-социален съюз)“
6- ПП „Воля“
7- ПП „Български демократичен център – БДЦ“ – БДЦ
8- КП „АБВ – Движение 21“
9- ПП „Движение за права и свободи“
10- КП “БСП за България”
11- ПП „ГЕРБ“
12- ПП „Партия на зелените“
13- КП „Обединение ДОСТ“
14- ПП „Възраждане“
15- ПП „Движение Презареди България”
16- КП „Движение Да, България“
17- КП „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“
18- КП „КОЙ – Българската левица и Зелена партия“
19- ПП „Национална републиканска партия“
20- ПП „Българско национално обединение“
21- КП „Реформаторски блок – Глас народен“

При това положение пред шанса да бъдат избрани по печалноизвестния принцип „Любимец 13“, който направи евродепутат младия социалист Момчил Ненков, са изправени в 1-ви МИР Георги Костадинов, адв. Гергана Янчева, Али Авдиков, Младен Петров, Борис Колев, юристката Адриана Мелниклийска, Валери Ашминов от Симитли, Райна Прошина, Иван Димитров или Елена Ангелинина. Всеки от тях има шанс да пререди по брой гласове водача на съответната листа и ако тя стане част от следващия парламент, да успее да впише в биографията си „депутат от 44-ото НС“.

Тъй като социолозите прогнозират 2 от партиите като сигурни финалисти, за Янчева и Мелниклийска шансът е най-голям.

 

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *