Журналистът Крум Михайлов и нежната му половинка Росица, ексшеф на културата в Благоевград, празнуваха златна сватба навръх Коледа

Златна сватба празнуваха навръх Коледа журналистът Крум Михайлов и нежната му половинка Росица, чиято кариера е свързана с развитието на културата на Благоевград и региона. И двамата са историци, той е завършил Великотърновския университет, а тя Софийския с профил археология и втора специалност философия, но съдбата ги среща едва след дипломирането им. Запознават се в деловодството на Историческия музей, където имали общи приятели, и въпреки че той бил започнал работа като журналист във вестник „Пиринско дело“, а тя като инспектор по музеите, галериите и паметниците в Окръжния съвет за изкуство и култура, не загърбили любовта към историята и често се отбивали в музея. Оженили се година по-късно.

„Тогава Коледа не се празнуваше официално, но всички го правеха в домовете си. Не си спомням защо решихме да сключим брак в гр. Станке Димитров (Дупница), но само уведомихме родителите си и се подписахме в гражданското отделение“, с усмивка се връща половин век назад тогавашната булка. Свидетели им станали приятелката им Живка Петрова, инженер-химик, и Христо Рудински, колега от „Народна младеж“ и приятел на младоженеца. Съпругата му, също Живка, била в чужбина в деня на подписвмането и младоженците и досега се шегуват, че така се сдобили с две Живки и един Христо за кумове.

В кариерата и на двамата имало превратности. Росица е в екипа, проучил всички старинни къщи в кв. „Вароша“ и обособяването му в групов паметник на културата, както и на съставителите на първата картотека на цялото културно и историческо наследство в някогашния Благоевградски окръг.

„До 1962 г. не се знаеше дали регионът ни ще е в България, или в Югославия (тогава съм била студентка още) и нищо не бе проучвано. През 1970 г. направихме национална историческа конференция и след нея започнаха сериозни разкопки и проучвания“, разказва Росица Михайлова.

В периода на закриване на окръзите служителите към Окръжния съвет по култира се пренасочват и тя отива във Фонд „13 века България“ към Министерски съвет, където основно се занимавали с набиране на дарения. След промяната през 1989 г. обаче я уволнили, въпреки че никога не е членувала в партии, и тя се върнала на работа в отдел „Култура“ към общината. По време на управлението на кметския екип на Елиана Масева се явила и спечелила конкурс за гл. специалист в дирекция „Хуманитарни дейности“, а по-късно пак с конкурс оглавила като началник отдел „Култура и вероизповедания“.

„Тогава не допуснахме сектите да навлязат в Благоевград. В други градове се стигна до извращения, но с общите усилия на целия екип ние не се поддадохме и успяхме да овладеем ситуацията, като не допуснахме смъртни случаи“, гордее се със свършеното в последния етап на кариерата си Росица Михайлова.

Крум пък станал зам. главен редактор на „Пиринско дело“ и години наред останал на тоя пост, преди да оглави изцяло редакцията. След закриване на вестника се премества в Югозападния универсисет, където 17 г. е PR на най-мащабната образователна институция в региона.

Заради Ковид ограниченията някогашните младоженци не успяха да отпразнуват златната си сватба с двете си деца и четиримата внуци, отлагайки сбирката за по-добри времена. За сметка на това обаче десетки бяха поздравите от приятели, колеги и близки с пожелания да отбележат в здраве и любов и диамантена сватба.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *