“Жълтите жилетки” се опитват да съживят движението си

Антиправителствени протести се проведоха в няколко френски градове в опит да бъде дадено свежо начало на ежеседмичните демонстрации за социална справедливост и за сваляне на президента Еманюел Макрон, съобщава БГНЕС. Движението на „жълтите жилетки“ замря през лятото, но лидерите му се надяват да го съживят с нова вълна демонстрации в момент, в който правителството обмисля реформа на пенсионната система във Франция.

Полицията съобщи, че около 1500 души са се събрали в южния град Монпелие, където полицейска кола е била подпалена от запалителна бомба, а служителите на реда са отговорили със сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите. Разбити са били и витрините на няколко магазина, а трима души са били арестувани.

Демонстрации с участието на няколко стотин души са се провели в Страсбург и Тулуза.

Само малка група хора е протестирала в Париж, където властите наложиха забрана за демонстрации на Шанз Елизе. Известният булевард стана сцена на горящи автомобили, разбити витрини и насилие от страна на „жълтите жилетки“ през ноември миналата година.

Провокирани от увеличението на акциза за горивата, демонстрациите бързо се превърнаха в мащабно движение срещу президента Макрон, когото обвиняват, че игнорира ежедневната борба за оцеляване на хората с ниски доходи във Франция.

Протестиращите разклатиха президентството на Макрон и накрая той беше принуден да предложи почти 17 милиарда евро за увеличаване на заплатите и намаляване на данъците, за да се справи с протестите.

След като привлякоха 282 000 души в цялата страна по време на първите демонстрации на „жълтите жилетки“ през ноември миналата година, постепенно броят на протестиращите започна да намалява.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *