Забавено с 8 месеца производство спаси 5-има съветници и председателя на ОбС в Хаджидимово от санкции за конфликт на интереси

Забавено с 8 месеца производство, за което Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е взела решение още на 8 април 2020 г., спаси 5-има общински съветници в Хаджидимово и председателя на ОбС от финансови санкции, каквито антикорупционната комисия налага при доказан конфликт на интереси.

Сигналът всъщност е подаден още през месец март и според него съветниците Димитър Парасков, Костадин Караянев, Илиян Синадинов и Ангел Безев неправомерно гласували на 31.01.2020 г. бюджета на община Хаджидимово за 2020 г., с който се утвърждава разчетът за субсидии на футболните клубове в общината, включително и на ФК „Места“, макар че са членове на управителния съвет на клуба.

Колежката им Наташа Стоянова на сесията на 28.02.2020 г. пък подкрепила с гласа си отчета за изпълнение на бюджета за 2019 г. от второстепенните разпоредители с бюджетни кредити, читалища и кметства, включително и този на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в село с. Блатска, чийто директор е съпругът й.

Според автора на сигнала най-много нарушения на Закона за конфликт на интереси е натрупал председателят на ОбС Мехмед Имамов, който през януари гласувал „за“ бюджета на общината, където със субсидия фигурира и СУ „Паисий Хилендарски“ в село Абланица, на което самият той е директор. През февруари пак с неговия глас е приет миналогодишният бюджет на същото училище. Освен това Имамов вдигнал ръка и по време на определяне заплатата на кмета на общината Людмил Терзиев за 2020 г., процент от която по закон получава самият председател на ОбС.

Проверката на антикорупционната комисия потвърдила сигнала напълно. С протоколи от съответните сесии е доказано, че ФК „Места“ е субсидирано с 40 000 лв. с помощна на първите 4-ма съветници, СУ „Паисий Хилендарски“ е получило субсидия от 1 169 187,50 лв. с гласа на директора му М. Имамов, а съветничката Н. Стоянова одобрила субсидия в размер на 278 377 лв. за селското училище, ръководено от съпруга й. Доказано е и че председателят Имамов е гласувал „за“ заплатата на кмета.

Ако сигналът бе разгледан до 7 август 2020 г., съветниците щяха да имат сериозни главоболия, Комисията за конфликт на интереси щеше да проверяват декларациите им, да ги викат на разпит в София и т.н., най-вероятно производството щеше да приключи с констатация за доказан такъв конфликт и съветниците трябваше да го обжалват в Административен съд, за да се спасят от солени глоби.

На 7 август обаче  влезе в сила чл. 37, ал. 2 от ЗМСМА, според който „за общинския съветник, включително за председателя на Общинския съвет, не е налице конфликт на интереси при участие в подготовката, обсъждането и приемането на бюджета на общината и на възнаграждението на кметовете, на председателя на Общинския съвет и на общинските съветници“. Освен това съобразно §5 от Преходните и заключителни разпоредби на

ЗМСМА „започнатите производства по установяване на несъвместимост или на конфликт на интереси за общински съветници, които не са приключили до влизането в сила на този закон, се приключват при условията на този закон“.

Така закъснялото с 8 месеца решение на комисията на Сотир Цацаров постанови, че хаджидимовските съветници са били в пълното си право да определят субсидиите на футболния клуб и на двете селски училища.

Препис от решението вече е изпратено на Окръжна прокуратура – Благоевград, която теоретично има право да го протестира пред съда, но наличието на чл. 37, ал. 2 от ЗМСМА прави този протест causa perduta.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *