Забиха 17 антипаркинг колчета пред блоковете на ремонтираната ул. „Марица”, от 118 паркоместа 13 са за инвалиди

Жълти антипаркинг колчета на новоремонтираната ул. „Марица“ бодат очите от няколко дни на благоевградчани. Препятствията са поставени срещу входовете на трите блока, на местата, върху които е разчертан знакът „Х“, който указва, че паркирането е забранено. Такава вертикална маркировка има на редица места в града, обичайно пред гаражи, но никъде не са поставени колчета. Има случаи, в които граждани на своя глава слагат пред гаражите си столове, кашони и други подръчни вещи, за да попречат на колите да паркират. В случая обаче се разбра, че антипаркинг колчетата са поставени по разпореждане на общината. „Предполага се, че по този начин ще бъде улеснено преминаването на живущите в блока или на детски колички”, обясни компетентно полицейски служител от патрулен автомобил, който беше спрял на ул. „Марица“. Потърсихме за коментар и началника на КАТ – Благоевград Димитър Николов, като му изпратихме снимки на жълтите колчета. Но се оказа, че той не е в час, защото не е бил уведомен. Принципното становище на шефа на КАТ е, че поставянето на антипаркинг колчета от граждани е неправилно, но когато се слагат от общината, е правилно, тъй като тя е стопанин на пътя, както в конкретния случай. Това ни обясни Йони Гатевска, заместваща излязлата в отпуск говорителка на ОД на МВР – Благоевград Йорданка Шаркова, която посъветва да потърсим коментар от общината. Това и направихме, като попитахме и за броя на паркоместата за инвалиди на ул. „Марица“. Оказа се, че от общо 118 паркоместа на ул. „Марица“ има забрана за паркиране на 17 места, на които са поставени жълтите колчета с цел ограничаване паркирането пред входовете. Още 13 са обозначените места за хора в неравностойно положение. А в целия град местата, попадащи в периметъра на „синя зона“, обозначени за инвалиди, са 140 броя. На въпрос на „Струма“ как точно се определят паркоместата за инвалиди, има ли някаква методика, от общината поясниха, че се взимат предвид различни фактори с цел удобство. Сред тях са близостта до пешеходна пътека, близост до административни сгради и т. н., но определена методика за изчисление на конкретната бройка места няма.

Към момента броят на регистрираните талони за хора в неравностойно положение в община Благоевград е 3935, което е доста сериозна цифра.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

6 Коментара

 1. Лиза Мишпека

  Кмете-е-е, накарай асфалтиралите участъка пред Лидл, кръстовището на ул. “Марица” и бул. “Св. Димитър Солунски” да ВЪЗСТАНОВЯТ едната пешеходна пътека, от дясната страна на “Марица” в посока Лидл! Замазаха я с асфалт и вече година НЯМА КОЙ да начертае една “зебра”, а знакът за пешеходна пътека на това място от страната към Лидл на “Св. Д. Солунски” си стои! Хайде размърдайте си задниците, поне преди избори, работа за 30 минути няма кой да я свърши от дебелосерковците на заплати! Пешеходците трябва да пресичат “Марица”, за да преминат по едната останала “зебра” на “Д. Солунски” към Лидл. Аман и кафа от “калинки” безхаберници в тази община и територия!

  Отговор
 2. до: задължително

  Поискайте инфо по Закона за достъп до обществена информация от шефа на КАТ

  Отговор
 3. Задължително

  Утре ще снимам с камера движението по “Джеймс Баучер” от пазара до кръговото в рамките на един час.Ще видите спрели и паркирани автомобили,въпреки В27,пешеходци с банички,забранени завои,въобще хаоса.Лесно е да се пишат актове на околовръстното и да се глобява някой случаен нарушител в “Еленово”.Колко АУАН или фишове има съставени за неправилно спиране или паркиране на “Джеймс Баучер” господа от Пътна полиция ?

  Отговор
 4. Ще работите ли

  Пътен знак В27 е в посока ул.”Даме Груев”- кръговото пред строителния,но улицата е пренаселена от паркирани автомобили още от ранни зори. По ул.”Джеймс Баучер” няма никакъв контрол от страна на КАТ.

  Отговор
 5. Сега разбрах кой е началникът на КАТ

  Считам за изключително наложително Началникът на сектор ПП-Бл-д Димитър Николов да информира гражданите какви мерки е предприел или ще предприеме за контрол на паркирането,движението и пресичането на ул.”Джеймс Баучер” в Благоевград? В най-натовареното време – на обяд и между 16,30-18,30 ч. няма нито една патрулка. А и когато има – се обръщат на другата страна при нарушения или се правят,че не забелязват нищо. Искам да знам ще има ли един ден,в който пътен знак В27 (известно е в коя посока е поставен) ще бъде спазен – „Пътно превозно средство е в престой, когато е спряно за ограничено време, необходимо за качване и слизане на пътници или за извършване на товарно-разтоварни работи в присъствието на водача.“

  Отговор
 6. Селянинът с колелото

  Проверете след месец колко от жълтите колове ще са останали на местата си, а е добре да се проверява редовно и колко фалшиви “инвалиди” с баровски джипове паркират на местата за инвалиди! Селяндурите ще изкъртят колчетата и пак ще си спират пред вратата, както е на село…

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *