Заблуди за храненето, които вредят на здравето ни

Замисляме ли се какво слагаме в чиниите си и кои храни са полезни и здравословни?

Чуваме най-различни и често противоречиви твърдения за това кое е вредно и кое полезно, а новите проучвания опровергават част от известните до момента.

Има някои разпространени заблуди за храненето, които вредят на здравето ни.

Мазните храни засищат повече

Това твърдение не е вярно. Чувството за ситост зависи от съдържанието на въглехидратите в храната, а не на мазнините.

Печеното на скара е по-здравословно

Проучванията опровергаха това. Ако мазнината от месото капе върху въглените, се образуват канцерогенни вещества, които заедно с дима се издигат нагоре към месото.

Съдържанието на мазнини в пилешкото е по-ниско от това в свинското

За това все още спорят, защото в печеното с кожата пиле съдържанието на мазнини е по-високо, отколкото в свинското филе (17,5% срещу 2%). Бялото пилешко месо без кожа обаче съдържа само 1% мазнини.

Маргаринът е нискокалорична алтернатива на маслото

Много често маргаринът е наричан заместител на маслото. Но в 100 г масло има 750 килокалории, а в 100 г маргарин – 745. Но в маслото се съдържат ценни мастни киселини, подпомагащи работата на сърцето.

Суровата храна е по-полезна от сварената или печената

Не винаги. Например в боба и патладжана има токсини, които стават безопасни за човека само след термична обработка.

Кафето неутрализира действието на алкохола

Точно обратното. Чаша кафе само ускорява постъпването на алкохола в кръвта. Така че не си и мислете, че по този начин ще изтрезнеете бързо, за да седнете зад волана.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *