Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019

ЗАБРАВЕНО ИМАНЕ! Ще успее ли кметът на Белица Р. Ревански да върне стрария блясък на социалистическата перла Семково?

Ще успее ли суперкурортът от далечното минало Семково да  върне старата си слава и да започне да се развива? Такава е амбицията на кмета Радослав Ревански и екипа му, които са си поставили за цел да развият туризма в региона. Препъникамък се оказва проблемът със земята на курорта, която е държавен горски фонд, а местната администрация продължава опитите да я придобие. Още миналата година Общинският съвет в Белица даде съгласие да се предприемат необходимите действия по безвъзмездното придобиване на цялата територия на Семково, която е 114,54 хектара, за да може да бъде включена в новия общ устройствен план на Белица като селищно образувание с местно значение. Идеята е земята да стане общинска, за да може да се   кандидатства по европейските програми за финансиране, което ще даде възможност за развитие на курорта, превръщането му в привлекателно място за туристите от страната и чужбина и връщане на старата му слава.

Повече от година обаче от преговорите с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на земеделието и храните резултат няма, а както хората, така и кметът на Белица Радослав Ревански вече губят надежда.

„Последно съм изпратил писмо до МЗХ с предложение за замяна на общинска гора за земята на Семково. Община Белица има хиляди декари гори, така че вече сме готови и на замяна. Без държавата това няма как да стане, но аз ще се боря до последно”, сподели  Радослав Ревански.

Хората в Белица вече губят вяра, че Семково може да върне стария си блясък и да осигури поминък за много хора от общината, която е сред тези с най-висока безработица. Дори и красивата природа, спокойствието и чистият въздух според тях няма да помогнат това да стане.

От десетките туристически обекти, построени в миналото, на пръсти се броят тези, които все още работят. Това са хотел „Бор“, който е единственият функциониращ на Семково, както и  станциите на Университета по архитектура, строителство и геодезия и Техническия университет и вилно селище „Света гора“, собственост на местния бизнесмен Владимир Мишев, известен в района като поп Миро. Работи и хижа „Семково“, която е собственост на Българския туристически съюз и се стопанисва от Милко Берберов от Белица. Хижата също вече е малко посещавана в сравнение с миналото, когато капацитетът й от 55 легла се пълнел на 100%, а поляната около нея се покривала  с палатки. Сега тя работи само лятото, а реализираните нощувки в нея достигат между 100 и 500, което е много малко. Хижарят, който е неин наемател, споделя, че при ниската посещаемост поддръжката е много трудна и ако човек разчита само на приходи от нея, трудно би се издържал.

„Зимата компенсирам с чайната, която също е моя и работи добре, но хората в хижата са малко. В миналото, когато е било развито туристическото движение в цялата държава, е била много посещавана, сега – не. Лятото се посещава повече, защото зимата пътеките са трудно проходими и само за по-сериозни  туристи. Няма кой знае колко работа. Повечето туристи са организирани групи, предимно от София, Варна и Бургас. От Благоевград има група момчета, които идват през хижа „Македония”, защото им е най-близо, но като цяло вече няма толкова хора”, разказа хижарят Милко.

Хижа „Семково“ е открита през 1961 година и работи вече 58 години, но видът й не се е променил много през годините, въпреки че има подобрения и удобства за непретенциозните туристи. В близост има и писта, която обаче не работи. Не работят и повечето туристически обекти в района, които в миналото се пълнели с туристи. Много от тях се рушат и само напомнят с вида си, че някога там е имало живот. Извисяват се като призрачни сгради – някои рушащи се, а други недостроени.

Руши се и старият хотел „Рила“, който бе един от най-луксозните в миналото. След  скандала през 2017 година за мизерните условия в него бе запечатан и вече не е отварян.  Към момента той е пустеещ, обрасъл с треви и вече е започнал да се руши. Кой е собственикът към момента на призрачния хотел никой не може да каже.  През последните години той многократно е сменял собствениците си или поне фирмите. През 2003 година хотел „Рила“ бе купен от известна тогава туроператорска  фирма от Варна за 900 хил. лв., а сделката бе осъществена чрез регистрираното в Сандански дружество „ВМС-Пирин” ООД със съдружници Велико Горанов и Иван Стоянов от Варна и Живко Иванов от София. Дали обаче и към момента те са собственици, не е ясно.

Историята на хотела е изключително интересна – започнал като суперлуксозен навремето и превърнал се днес в огромно призрачно здание, без ясно бъдеще. Местните споделят, че навремето в него е бил „построен комунизмът“ в пълния смисъл на думата – предлагал всякакви удобства за гостите, които в повечето случаи не са били случайни хора. Запознати разказват, че той е построен от профсъюзите  за колосалната за тогава сума от 35 млн. долара. Дялове в него имали около 30 завода от цялата страна, които притежавали по 10 стаи. Хотелът е посещаван и от работници в тези заводи. Базата е била  свръх модерна за времето си – ресторант, лоби бар и т.н., имало е още   боулинг, тенис и фитнес зали, плувен басейн, кинозала, видеоклуб с огромна видеостена, детска градина, библиотека, дори лекарски и зъболекарски кабинети. Персоналът е наброявал  над 200 души. С изключение на работещите в заводите, които имали дял в хотела,  случаен човек да почива там е било почти невъзможно. Клиентите на луксхотела почивали там буквално без пари. Плащали карта за 50 лева и идвайки в хотела, получавали  бонове на стойност 100 лева, с които купували от ресторанта сирена, кашкавал и други хранителни продукти, без абсолютно никаква надценка, което било 100% печалба. Много видни дейци на партията купували карти за почивка, но дори не нощували в хотела. Идвали за ден, за да вземат боновете, да напълнят багажниците на жигулите и си тръгвали.

Хотелът работил на пълна пара едва няколко години. Открит е 1987 година и едва успял да се задържи до към 1994 година, когато е затворен. 

Курортът Семково е бил единственият в България, който е имал пречиствателна станция и тя е обхващала и пречиствала водите на всички обекти в курорта. Сега и тя вече не работи и всичко в нея е разпродадено за скрап.

Хората в Белица с носталгия си спомнят за бляскавата слава на курорта над малкото им планинска градче

„Когато Семково имаше хотел, Банско, Баня и Разлог не знаеха какво е това. Сега пустее, с изпокрадени жици, рушаща се сграда и разбити прозорци”, споделят местните и се молят амбициозният им млад кмет да успее да направи и невъзможното, за да започне курортът отново да се развива.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *