HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Забраниха любителския риболов в яз. „Стойковци“ и яз. „Вапата“

Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” /БДЗБР/ отряза искането на наемателите на яз. „Стойковци“ в благоевградското с. Логодаж за „изграждане на садково стопанство и любителски риболов“.

Арендаторите на язовира – братята Венцислав и Милен Алексиеви, които миналия декември взеха под наем от „Напоителни системи“ ЕАД за 10 г. язовира срещу скандално ниския наем от 2000 лв. месечно, задействаха през март процедура по искане на разрешително да поставят във водата 48 садки за отглеждане на шаран и дъгова пъстърва с обещанието да изхранват рибките с екструдирани храни. За дейността любителски риболов пък обявиха, че ежеседмично ще зарибяват язовира с различни видове риба, в зависимост от температурата на водата, и планират капацитетът на стопанството да е около 150 тона годишно.

И двете дейности, включени в инвестиционното предложение – садковото стопанство и любителския риболов, шефката на БДЗБР Вангелия Иванова парафира с общото „недопустимо“. Мотивът на дирекцията е, че в язовир „Стойковци” не могат да бъдат реализирани никакви инвестиционни предложения, тъй като „те представляват антропогенен натиск, ще натоварят водното тяло с биогенни елементи и ще влошат екологичния потенциал на водното тяло“.

Писмото на БДЗБР е до РИОСВ – Благоевград и е с изх. № П-01-101/10.03.2017. Въпреки това от страницата на яз. „Стойковци“ във Фейсбук ясно личи, че на брега на язовира има риболовци, а от 10 март т.г. до момента са реализирани поне 5 зарибявания. Братята охотно са качили снимки и клипове от зарибявания на 8 април, когато са изсипали във водата 2000 пъстърви, на 22 април, на 1 май и на 13 май, когато отново са хвърлили пъстърви. Как става това, след като от Басейнова дирекция има забрана?!

БДЗБР удари сериозно още един арендатор на язовир на „Напоителни системи“ в района – „ЛСФК Секюрити“ ООД. Охранителната фирма със собственици Ивелина Льондова и Ирина Атанасова-Гърнева е наела яз. „Валтата“ в петричкото с. Самуилово на 12.11.2015 г. – информация, за която вестник „Струма“ подаде до „Напоителни системи“ ЕАД заявление по Закона за достъп до обществена информация още през декември 2016 г., но до момента отговор нямаме.

Инвестиционното предложение на охранителите за язовира е аналогично като това на колегите им от Логодаж – „Рибовъдство в яз. „Вапата“. Конкретното им намерение е да отглеждат шаран.

Според категоричното становище на БДЗБР обаче това няма как да стане. С подписването на договора за наем държавното дружество „Напоителни системи“ ЕАД е нарушило чл. 40, ал. 2 от Закона за водите, тоест прехвърлило е собственото си разрешително за водовземане от повърхностни води, издадено му под №41420001/08.08.2013 г., на трето лице, без да има право на това, обясняват от дирекцията. По закон индивидуално право за ползване на водните обекти, предоставено с административен акт на индивидуално определено лице, не може да се прехвърля на трети лица, е становището на БДЗБР.

Във връзка с това ведомството на Вангелия Иванова вече е съставило актове за установяване на административно нарушение на „Напоителни системи“ ЕАД и е издало съответните наказателни постановления, с които са определени имуществени санкции. Техният размер е от 1000 до 10 000 лв.

Глоби в същия размер са наложени и на „ЛСФК Секюрити“ ООД, тъй като при проверка на място на 28.12.2016 г. служители на Басейнова дирекция установили, че инвестиционното предложение вече е реализирано – яз. „Вапата“ е зарибяван с шаран от март 2016 г., ремонтирана е съществуващата сграда и е изградено бунгало за пазачите.

Становището на БДЗБР по отношение на яз. „Вапата“ може да доведе до ефекта на доминото и да постави под въпрос законността на десетките арендни договори, които „Напоителни системи“ сключи през последната година с наематели на водните си обекти в цялата страна. Само в Югозападна България такива действащи наемни договори за по 10 и 35 г. има около 20. Не е ясно в колко от тях „Напоителни системи“ е прехвърлила на наемателите си и собственото си разрешително за водовземане от повърхностни води, за което, оказва се, не е имало право. Най-вероятно това е станало при всички фирми, които за пръв път са взели язовир под наем, какъвто е случаят с „ЛСФК Секюрити“.

В същото време едва ли има случай, в който даден наемател да е взел язовир за нещо друго, а не за риболов. При това положение се очаква масова вълна на отказване от договорите за наем и искове за неустойка срещу „Напоителни системи“, които и без това са затънали в дългове, а от февруари т.г. се проверяват от Специализирано звено “Антикорупция” към Софийска градска прокуратура за безстопанственост, от която са настъпили вреди за дружеството в размер на повече от 800 000 лева.

БОРЯНА ЦОНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *