Забучена върху ограда в Мюнхен кутия цигари засрами якорудския ски треньор Св. Похлупков като българин

Българите и в чужбина сме същите мърльовци, колкото и у нас – в това се убеди треньорът по плуване и ски от Якоруда Светослав Похлупков, който от години живее и работи в Мюнхен. Повод за нелицеприятната констатация му дала празна кутия от цигари, която видял нанизана на ограда край оживена улица.

„Днес в Мюнхен минавам покрай една ограда, поставена за някакви ремонтни дейности в една градинка – разказа за „Струма“ Похлупков. – Погледнах цигарена кутия, забучена на оградата. Направих три стъпки и нещо си помислих… Това е сигурно от ганьовец, не казвам българин, за да не обидя хората, които милеят за българщината… Реших да се върна и да проверя… Вярно!!! За мое най-голямо учудване видях, че кутията за цигари е българска! И снимах… И си мисля – каквато е мръсотията в България, такава правят и тук… Сетих се за мръсотията по нашата река, особено в землището на Якоруда, и на местата за паркиране по пътя… И то не е само Якоруда…“

Реакцията на треньора била да свали кутията от оградата и да я хвърли в близкото кошче за боклук. Направил го от срам пред германците, за да не останат с впечатление, че мърлявщината и мръсотията са национална черта на България.

„Няма как обаче за всеки нашенец, свикнал да си изхвърля боклука където свари, да бъде прикрепен друг, който ще чисти след него“, бе тъжната констатация на треньора след наглед дребната находка в изключително чистия град Мюнхен.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Народна поговорка

    “Селяндурът може да излезе от селото, но селото от селяндура – никога!”

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *