Заведенията под Хисарлъка свиха персонала и само за ден 10 младежи се наредиха на опашката пред Бюрото по труда

Млади хора в Кюстендил останаха без работа, след като заведенията започнаха да съкращават персонала си. Само за един ден 10 кюстендилци с трудови книжки, заявления и удостоверения за банкова сметка преминаха през борсата. Служителка на Бюрото по труда проверяваше дали всички са се снабдили и попълнили необходимите документи, за да не се връщат повторно.

Бюрото по труда в Кюстендил е разположено на седми и осми етаж в сградата на областната управа, а младежите изчакваха на дистанция отвън, с маски и всички правила на отговорното поведение.

„Любопитното е, че нас например ни освободиха по взаимно съгласие. Това означава, че на Бюрото по труда можем да разчитаме точно 4 месеца. Не знам защо така направиха, ама и ние не сме питали собствениците”, коментира млад мъж на опашката.

Персонал на друго популярно кюстендилско заведение е освободен под формата на съкращение. Срокът за получаване на обезщетение за безработица се определя според трудовия стаж на лицето и основанието за прекратяване на трудовото правоотношение, и варира между 4 и 12 месеца. Сумата, която ще получават безработните, е 60% от осигурителния доход.

Заведенията в Кюстендил попаднаха в обръча на извънредното положение заради коронавируса от 13 март. Оттогава те не работят. Собствениците търсят начин как да се справят в патовата ситуация. Едни споделят, че могат да платят само една заплата, без да се работи месец, но след това не са сигурни как ще се справят. Семеен ресторант, за да се справи в кризата, започна да предлага дневно меню с 5-6 ястия и да го доставя по домовете. 

Точната статистика на безработните обаче от Бюрото по труда предстои да уточнят, тъй като съкращенията на заетите в сферата на обслужването ще продължат и следващата седмица.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *