Завеждащият реанимация в МБАЛ „Ив. Скендеров“, 2 сестри от отделението и 2 джипита от Г. Делчев с коронавирус, на 20 септември болницата остава без анестезиолог

Завеждащият отделението по реанимация в гоцеделчевската МБАЛ „Ив. Скендеров“ д-р Милан Първанов, 2 сестри от реанимацията и 2 джипита в Г. Делчев са с положителни проби за коронавирус. Състоянието им не е тежко, но стана причина вчера да бъде изследван целият персонал на анестезиологично отделение и до снощи лекари, сестри и санитари притеснено изчакваха резултатите си.

В същото време отделението е пълно с пациенти, главно с травматични случаи, а за тях се грижи само една лекарка от София. Единствената добра новина към вчерашна дата беше, че няма нито един интубиран. Лекарката обаче трябва да се прибере в столицата на 20 септември, след което анестезиологията остава изцяло без лекари. След тази дата не могат да помагат и бившата главна лекарка д-р Мария Радойкова, както и колегата й д-р Росен Стойков, които от няколко месеца работят тук за по седмица. Причината е, че д-р Радойкова трябва да се върне на работа в петричкия филиал на Югозападна болница, където е основният й трудов договор, а колегата й д-р Стойков по същата причина трябва да се прибере в Благоевград.

Ръководството на болницата е силно притеснено от липсата на лекари и няма идея откъде може да намери поне 2-ма, които да спасят временно положението, докато д-р Първанов даде 2 отрицателни теста и стане възможно да се върне на работа.

Още през месец май, когато гоцеделчевското отделение по реанимация се запълни с 11 болни от коронавирус, завеждащият д-р Милан Първанов изрази загрижеността си за липсата на колеги, които да помагат. Тогава обаче въобще никой не допускаше, че коварният вирус ще отстрани и него.

По данни от последното денонощие 163-ма са новодиагностицираните с Covid-19 лица, които са резултат от направените 5090 PCR теста. Вече не е новина, че Благоевградска област е втора в страната по брой заразени – 19 души, като за пореден ден преди нея е само столицата с 36 новорегистрирани.

До момента потвърдените случаи на коронавирусна инфекция у нас са общо 17 598. Излекувани са 12 619 лица, в лечебни заведения за болнична помощ са 746, а от тях 55 се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са 996. Починалите след коронавирусна инфекция са 706.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *