Завършиха клиничните изпитания на ново лекарство срещу COVID-19

Клиничните изпитвания на лекарството “Авиган” (“Фавипиравир”, “Фавилавир”) на което възлагат големи надежди при лечението на коронавирус, са приключили в Япония, сега експертите са започнали да анализират получените данни, съобщи агенция Киодо, позовавайки се на източници в компанията,производител на лекарства „Фуджифилм Холдингс Корпорейшън“, съобщава Дарик.

Първоначално компанията планира да завърши тестовете до края на май, но след това удължава периода на тестване до края на юни. Въпреки това, компанията не успява да привлече необходимите 96 пациенти в проучванията – главно поради спад в броя на новите инфекции.

След това датите за завършване на теста многократно се отлагат. Лекарството е разработено за лечение на грип преди шест години. Тогава обаче при експерименти с животни са открити странични ефекти по време на развитието на плода.В резултат на това той е изключен от употребата при бременни жени и е включен в списъка с лекарства, които могат да бъдат използвани по специална заповед на правителството, ако всички други лекарства не действат. Междувременно китайски лекари установяват, че е ефективен при лечение на пневмония, причинена от новия коронавирус.

Сега в Япония има запас от „Авиган“, достатъчен за лечение на два милиона души. В същото време експерти от здравния институт „Фуджита“ въз основа на резултатите от собствените си клинични изпитвания на лекарството „Авиган“ до момента не могат да потвърдят ефективността му в борбата срещу коронавируса.

 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *