Загинали и ранени на площадка за радиоактивни отпадъци до АЕЦ „Козлодуй”

Двама строителни работници са загинали и още двама са в тежко състояние след инцидент, случил се тази сутрин на строителната площадка “Радиана” на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци край АЕЦ “Козлодуй”, съобщиха от Държавното предприятие “Радиоактивни отпадъци”.

На площадка “Радиана, която се намира в 3-километровата контролирана зона на атомната централа, в момента там се извършват строителни дейности. Там се изгражда национално хранилище за ниско- и средноктивни радиоактивни отпадъци, създадени на територията на България. Възложител на обекта е Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци”, а изпълнител на строителните дейности на площадката е Германо-български консорциум „Национално хранилище за радиоактивни отпадъци“.

Строителните дейности се контролират от юридическо лице, упражняващо независим строителен надзор в съответствие със Закона за устройство на територията. Договорът за изграждане на първия етап от Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци е подписан през 2016 г., а от 2017 година, когато започват строителни дейности на площадката, отговорността за изпълнението на строителния процес е на строителния консорциум, включително и контрола на достъп до площадката.

По първоначална информация загиналите и ранените са служители на външна фирма. Върху тях са паднали железни елементи. 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *