Задушена кокошка в тенджера под налягане

Необходими продукти:

  • 1 бр. кокошка или друга птица
  • • 1 бр. морков
  • • 1 резен целина
  • • 1 глава лук
  • • 1 дафинов лист
  • • 10-15 зърна черен пипер
  • • 1/2 ч.ч. олио
  • • 1 с.л. брашно
  • • 1 ч.л. доматено пюре
  • • 1 ч.ч. вино
  • • сол

Начин на приготвяне

В тенджерата под налягане се слагат кокошката, морковът, целината, лукът, дафиновият лист, черният пипер и 2 ч.ч. гореща вода.
Когато кокошката е почти готова, се прибавя запръжка от олиото, брашното и доматеното пюре, разрежда се с виното и се прибавя в тенджерата. Ври още десетина минути.
Кокошката се изважда и се оставя на топло, а сосът се претрива през цедка.
Кокошката се поднася цяла с гарнитура ориз и грах или картофи и моркови. Отделно се поднася соса и салата от туршия. Може да се поднесе студена със сос от хрян и салата.

Ястието може да се приготви и с други птици и в обикновена тенджера (само че трябва да ври повече време). Освен това може да се нареже на порции.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *