Задължават вузовете да увеличат текущите оценки на студентите

За да се подобри качеството на висшето образование у нас, образователният министър Вълчев ще задължи университетите да увеличат текущите оценките на студените. Това обясни той пред БНТ.

Според него занижаването на критериите по време на следването на студентите зависело от това колко са ангажирани по време на обучението, дали ходят от изпит на изпит и от сесия на сесия или по време на целия семестър. „Това е едно от нещата, които се променя и ние ще задължим университетите с договорите за управление, които разработваме с ректорите, да увеличат текущата ангажираност и текущите оценка на студените. Другото е какво и как преподават – постоянна смяна на учебните програми, по-голяма интердисциплинарност.”, обясни Вълчев. В момента в по-голяма част от специалностите студенти не правят контролни и тестове и затова не получават текущи оценки през семестъра, а направо се явяват на изпит. Просветният министър допълни, че е важно да се провокира и интересът за учене сред студентите. По думите му те били по-ангажирани по време на дистанционното обучение.

Тази година епидемичната обстановка принуди вузовете да се откажат от почти всички приемни изпити и да заложат на матурата. Според Вълчев тя обаче също не е лесна. „38 висши училища по различни направления и предходните години приемат с държавни зрелостни изпити. Две са причините да увеличат броя на направленията с прием от матура –епидемичната ситуация и това, че утвърдиха като надежден изпит.”, обясни той. Образователният министър посочи, че матурите имат три функции – анализ, атестация за образователна зрялост и вход в системата за висшето образование за близо 70-80% от завършващите гимназия, които ще продължат обучението си в България или чужбина.Същото важало и за изпита след 7-ми клас, който пък служи за вход в гимназия. „Ако стъпим на вътрешното оценяване, няма да бъде справедливо за тези ученици, които са имали взискателни учители.”, каза Вълчев.

За всяка следващата стъпка се търсело разумно решение. Така било и при решението да се отварят забавачките. „В детските градини децата не могат да спазват дистанция, затова се опитахме да осигурим такава поне между родителите, за да не се налага да карантинираме цяла група”, обясни Вълчев. Той посочи, че най-сигурното място остава средата у дома. „Призивът останете вкъщи е, за да свикнем да живеем с вируса при условие на максимална предпазливост, той няма да изчезне изведнъж. Надяваме се, че няма има втора вълна, но не може да ограничим всички обществени сфери и активности.”, каза образователният министър. monitorg

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *