Задържаният инспектор във Варненския затвор получил 68 парични превода от близки на осъдени

Окръжната прокуратура във Варна внесе в Апелативния съд протест срещу определението на Варненския окръжен съд, определил вчера, 30 август 2018 г., мярка за неотклонение „Домашен арест“ на обвинения във вземане на подкуп инспектор от варненския затвор Я. Д.

Прокуратурата не споделя изводите на съда, че домашният арест на инспектора може да осигури нормалния ход на разследването. Тя не съответства на високата обществената опасност на деянието, извършено от длъжностно лице. Аргументите за искането на отмяна на определението на Варненския окръжен съд произтичат от характера и начина на извършване на продължаваното престъпление по член 301, ал. 1 от НК, в съучастие с лишен от свобода и неговата съпруга като помагачи, съобщава “Петел”.

Прокуратурата подробно визира в протеста си служебните задължения на обвиняемия инспектор по социална дейност и възпитателна работа в място за лишаване от свобода, който трябва да работи за поправяне, превъзпитание и коригиране на поведението на осъдените, за тяхната ресоциализация и връщане към законосъобразен начин на живот. Съучастникът му в извършеното престъпление – осъденият на 9 години затвор за въоръжен грабеж Ф.Ф., е осъждан и за други тежки умишлени престъпления.

Според Окръжната прокуратура във Варна съществува реална опасност Я.Д. да се укрие и да избегне реализирането на наказателна отговорност спрямо него, независимо от семейното му положение и трите му деца. Това не го е възпряло да извършва противоправни действия. Определената мярка за неотклонение от съда не ограничава в необходимата и достатъчна степен възможността затворническият инспектор да попречи на разследването и да осуети събирането на доказателства както за повдигнатото вече обвинение, така и за деянията, които ще бъдат разследвани и установявани от започналото разследване.

Прокуратурата не изключва и възможността чрез незаконосъобразни методи да бъде въздействано върху лишени от свобода и техни близки, чиито данни са известни на Я.Д. и Ф.Ф. Намерени са доказателства за 68 парични превода от близки на осъдени лица, които били изпращани на съпругата на затворника М.Ф., която също е обвиняема по делото като помагач на инспектора.

Предстои по частния протест на Окръжната прокуратура във Варна срещу определението на Варненския окръжен съд, с което е взета мярка за неотклонение „Домашен арест“ на Я.Д., да се произнесе Апелативният съд.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *