Задържаха камиони с пластмасови отпадъци на границата ни с Турция

Камиони с пластмасови отпадъци с произход от Румъния, Полша и България са задържани на ГКПП „Лесово“ на път към предприятие за преработка в Турция. Това стана след проверка на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора на 21 май.

Част от превозните средства са преминали транзитно през територията на страната ни, излезли са на пункт „Лесово“, но са били върнати от турските власти и в момента са на границата. Извършена е инспекция на всички 11 камиона и е установено, че превозват отпадъци от пластмаса за Република Турция. Превозните средства са върнати обратно, тъй като отпадъците не са подходящи за внос в Турция.

РИОСВ – Стара Загора е установила, че има съответствие на превозвания отпадък с придружаващата документация. 

По информация на митническия пункт освен 11-те камиона, има други 3 (от Словакия, Хърватия и Румъния), които са пристигнали там днес. Към момента те не са допуснати на територията на Република Турция и са на паркинг на ГКПП „Лесово“.

Сезирани са всички компетентни органи, за да се проследи маршрутът на камионите до окончателното напускане на територията на страната. Целта е контролните органи на МОСВ да гарантират, че отпадъкът няма да бъде изхвърлен на територията на България.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *