Заев: Македонският език ще е официален в Европейския съюз

Македонският език ще бъде официален в съюз с 500 милиона граждани, написа македонският премиер Зоран Заев във Facebook в навечерието на информационната кампания и референдума за споразумението с Гърция и членството в НАТО и ЕС.

Заев подчертава, че при присъединяването си към ЕС всички официални комуникации между Република Македония и държавите-членки на Европейския съюз ще се водят и ще бъдат преведени на македонски като официален и признат на територия, обитавана от половин милиард жители.

В края на юни Скопие получи дата за започване на преговори за членство. Очаква се процесът по интеграция да бъде отворен през юни 2019 година.

Брюксел отчете усилията на страната да реши споровете със своите съседи и да постигне споразумение с Атина за името на бившата югославска република. Споразумението за името „Северна Македония” беше подписано на 17 юни на брега на Преспанското езеро. Предстои то да бъде одобрено на референдум.

 

Преди година България и Македония подписаха Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. В началото на юни Македония получи и покана за членство в НАТО.  В началото на юни Македония получи и покана за членство в НАТО.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *