Рецепти за домашни вкусотии от Зайра Ибишева, общински съветник в Сатовча

За тези празници винаги правя богато меню. Баница с тиква! Отделно – печена тиква. Сармички и сушен фасул с обвивката и зърната с пастърма, който наричаме капичков боб. Рецептите ми са заимствани от племенницата ми Валентина Арнаудова, която е Кулинар номер 1 в Португалия.
Капичков боб с
пастърма
Сухите капички /това са шушулките изсушен боб/ ги слагам в тенжера с много малко вода само да заври и ги отцеждам… После пак вода, кромид лук, на ситно нарязан, доматено пюре (100 мл) и парче пастърма, която предварително съм накиснала за няколко часа във вода (тя е прекалено солена)… Оставям да къкри за около 3 часа, като постоянно контролирам водата – доливам като се наложи, макар че не трябва да има много вода. Накрая се прави запръжка от масло (50-70 г) и една лъжица червен пипер. Маслото се слага в малък тиган и като започне да пуска балончета, се слага пиперът… При сервирането аз слагам и кисело мляко със ситно нарязан чесън…

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *