Замениха с касов бон билетчетата в градския транспорт в Благоевград

От вчера в най-натоварената автобусна линия в Благоевград – №2, пътниците вече получават касов бон вместо билетче. Нововъведението е в автобусите на транспортна фирма „Струма 11“ ООД. Вместо кочани с билетчета всеки от контрольорите вчера държеше касов апарат и издаваше фискален бон на стойност 0,80 лв. На него са записани данните на фирмата и имената на контрольорка, както и часовете, в които автобусът е тръгнал от базата в „Еленово“ и този, в който е издаден бонът.

„Въвеждаме касовите апарати експериментално, за да видим дали ще се справим”, обясни контрольорът Янка Тодорова, която вчера бе на смяна в автобуса, тръгнал в 10.30 часа от базата.

Касовите апарати в градския транспорт се въвеждат 5 години след като бюджетната комисия на предишното Народно събрание за последен път отложи поставянето на фискални устройства в автобусите на градския и междуградския транспорт и го фиксира на 30 юни 2014 г. Изискването за касови апарати в градските автобуси бе включено в последните промени на Закона за автомобилните превози и първоначално бе с дата 1 януари 2014 г., но оттогава многократно бе отлагано заради недоволството на транспортните фирми, че не могат да поемат този разход – цената на един касов апарат варира между 150 и 300 лв. Официално до момента то обаче не е отменено и съгласно закона всички превозвачи – около 6500 в страната, са задължени да “вържат” автобусите си с устройствата и чрез тях – с НАП, където да става отчитане в реално време на продажбите на билети.

Мярката бе наложена в опит да се ограничат нелегалните превозвачи в страната, а в Благоевград „Струма 11“ ООД е първата фирма, която я въвежда. Дружеството, което е регистрирано в благоевградското с. Бело поле, спечели в началото на тази година срещу 1 214 672,67 лв. с ДДС обществената поръчка за градския превоз на Благоевград по линии № 1, 2 и 3, а сключеният с нея договор е за 8 г. Освен градските линии до 2027 г. фирмата ще обслужва още автобусната линия до с. Горно Церово, линиите до Петрич, с. Габрене, Якоруда, Гоце Делчев, София, Дупница, Пловдив, Пазарджик, Ахтопол, Несебър, Слънчев бряг и Китен.

Дружеството се свързва пряко с благоевградския бизнесмен и президент на БФ таекуон-до ITF Марио Богданов, макар че в нея той е съуправител заедно с Николай Петков, двамата имат по 10 лв. капитал в дружеството, а останалите съдружници Красимир Педов, Асен Тачев и Стефан Стефанов са с по 870 лв. Съдружник в „Струма 11“ обаче е и съвместното дружество на двамата управители Богданов и Петков „Диамант Травел“ ООД, която от март т.г. е собственик на 77 370 лв. от уставния капитал на превозваческата фирма.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *