Заместник-ректорът на ЮЗУ проф. А. Стоилов представи новата си книга пред колеги, приятели, студенти, на по чаша вино отговори на въпросите на най-любопитните

Новия си роман „Червена жътва“ представи заместник-ректорът по учебната дейност на Югозападния университет проф. д-р Антони Стоилов. Събитието събра в залата на Регионалния исторически музей редица приятели, колеги и студенти на проф. Стоилов, който е дългогодишен преподавател във Филологическия факултет, включително бе и декан на основното звено и е сред изтъкнатите и уважавани специалисти по писмената и говорна култура, морфология на българския език и българска диалектология. Наред с това зам. ректорът се изявява успешно и в областта на литературата.

Първата му творба със заглавие „Възмездието ухае в мрака“ дебютира през 2017 г., а новата му книга, излязла наскоро от печат, също се отличава с атрактивно съдържание и завладяващ сюжет.

„Спомням си как преди известно време точно в тази зала представихме предишната книга на Антони Стоилов. Умишлено не използвам титли, защото тук сме като читатели, някои като писатели, хора, изкушени от перото условно“, сподели деканът на Филологическия факултет проф. д-р Магдалена Панайотова и допълни, че е сред почитателите на новата книга на автора, но няма да каже за какво става дума.

Романа представи литературният критик доц. д-р Дария Карапеткова, преподавател в Софийския университет, писател и преводач. Тя „открехна леко завесата“, споделяйки, че „Червена жътва“ се опитва да надникне в „тъмната страна“ на времето преди 10 ноември 1989 г. В центъра на повествованието е темата за сблъсъка на чистите стремежи на току-що завършили студенти /филолози/, правейки първите крачки в професионалната си кариера, и сблъсъкът им с партията, имаща способността да променя посоките на живота и да унищожава съдби.

„Изключително приятно съм изненадана да видя това литературоведско амплоа на познатия ни като езиковед и диалектолог проф. Стоилов, който в този случай ни предоставя един много интересен ракурс не само към своята личност, но и към един въпрос, вълнуващ всички нас“, каза доц. Д. Карапеткова и поздрави автора за заглавието, заредено с послание, и трактовката на тематиката. Литературният критик приветства проф. Стоилов, че без да се отрича от историческата правдивост, е написал художествена книга, а не една насила изтъкана псевдохудожествена история с вплетени документални факти. 

Самият проф. Стоилов сподели, че е носил историята в себе си повече от две десетилетия и винаги е искал да даде израз на това, което го е вълнувало и е ставал свидетел. „Онова, което преля чашата и доведе до книгата, са непрекъснатите писания в последните няколко години във възхвала на времето преди 1989 година. Нямам намерение да се занимавам с политика. Просто исках да дам моята позиция и гледна точка за случилото се в онова време“, коментира авторът.

На представянето на книгата присъстваха и емблематични учени като двама от бившите зам. ректори на ЮЗУ – проф. д-р Атанас Попов и проф. д.п.н. Магдалена Глушкова. Проф Попов разказа за собствения си сблъсък с партийния апарат, за напъните и натиска по онова време Югозападният университет да бъде превърнат в Славянски и поздрави проф. Стоилов за книгата му.

В непринудена и приятелска атмосфера на по чаша вино авторът отговори и на редица въпроси, като например дали героите от историите в „Червена жътва” са действителни. Попитан дали има идея за нова книга, проф. Стоилов сподели, че засега ще запази това в тайна.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *