Заможни столичани избраха да изкарат кризата във вилите си в Дупнишко, регистрират се там, за да могат безпрепятствено да пътуват

Почти двойно се увеличиха жителите на малкото дупнишко село Кременик заради пандемията. Много софийски бизнесмени избягаха и предпочетоха да изкарат самоизолацията в градините и дворовете на луксозните си вили в селото.

„Сега селото се напълни. Новорегистрираните по настоящ адрес, откакто въведоха извънредното положение, са 33-ма. Дала съм указания да излизат само в дворовете си, никакво размотаване по улиците”, заяви кметският наместник на Кременик Здравка Томова.

Още в началото на март, преди да обявят извънредно положение, в луксозната си вила в селото се пренесъл собственикът на частни гробища в София Степан Киркоров. Вилата му е оградена с висока ограда и телена мрежа, която го пази далеч от физически социални контакти.

Собственикът на ВЕЦ-ове Петър Трайчев от месец живее в луксозната си вила, която прави впечатление още на влизане в селото. До вилата има няколко декара с фиданки, за които той сам според местните се грижи. Бизнесменът има и лозе, има и изба, в която събирал приятели преди карантината.

Синът на сватята на Тодор Живков Зорка Костова – Иван, също се е пренесъл на село при майки си. Тя живее целогодишно в Кременик, отглежда зеленчуци и кокошки в двора, за да има екологично чиста храна за внуците.

Както „Струма“ писа, преди време кметският наместник Здравка Томова разказа, че селото често е посещавано от брокери, които искат на безценица да купуват къщи и парцели. Според нейните думи софиянци купуват вили и парцели и после не идват, къщите се рушат… Някои вили пък се купуват на безценица, за да се препродават на по-висока цена. Много лекари пенсионери в момента живеят във вилите си в Кременик, за да преживеят по-лесно самоизолацията.

Тази тенденция се повтаря в почти всички дупнишки села. Кметският наместник Валя Зашева заяви пред „Струма“, че от началото на март в двете села, които управлява – Делян и Тополница, 50 души са се регистрирали по настоящ адрес сега. „От 9 години ги моля да се регистрират по настоящ адрес, но те все отказват. Всички, които се пенсионираха в София, се върнаха. Сега се и регистрираха, за да може по-лесно да се придвижват, за да виждат децата си”.

В едно от големите села в община Дупница – Крайници, новорегистрирани са 20 души – от Благоевград, Кюстендил, София… В Джерман са 16, но кметът Ангел Цветков предполага, че бройката им ще нарасне след завръщането на гастарбайтерите от чужбина.

„И в неделя записах мъж от Пловдив на постоянен адрес в родната му къща в селото. На него му трябва декларация, за да може по-лесно да пътува до Дупница, защото има бизнес отношения в града. До момента съм записал 16 лица, които са поискали да се регистриран по настоящ адрес в селото. Голяма част от тях са се върнали от чужбина“, заяви А. Цветков. 

В село Яхиново само 17 души са се възползвали от тази вратичка в закона, която им позволява да преминават безпрепятствено през КПП-тата в страната.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *