Зам. губернаторът М. Попниколов: Кюстендилска област засега се опазва от африканска чума по свинете, 100 лева остава премията за отстреляно диво прасе

Областната епизоотична комисия в Кюстендил на свое заседание разгледа указанията на Министерството на земеделието и горите, както и доклада на Агенцията по храните, представен от д-р Емил Гъгнев, информира заместник областният управител д-р Матей Попниколов.

„На територията на Кюстендилска област в личните стопанства, регистрирани по член 137, и отстреляните диви прасета няма данни за африканска чума. След предложение на ловците на национално ниво бяха намалени и таксите за изследване, така че всички отстреляни животни да се изследват за африканска чума. Останаха и парите, които се отпускат – по 100 лева за отстреляно диво прасе”, посочи д-р Матей Попниколов.

Той подчерта, че в Северна България има две нови огнища, които са свързани и с доставяните фуражи от Румъния. В Кюстендилска област няма, рисковете обаче са с границата и местоположението.

„Ловният сезон продължава, изследването на дивите прасета е задължително. Ще реагираме на всичко. Заседанията на епизоотичните комисии ги правим неприсъствено заради утежнената епидемиологична обстановка за Ковид-19. Няма смисъл да сбираме много хора на едно място. Ако възникне проблем, ще се съберем и присъствено да вземем мерки, но в момента не се налага”, допълва заместник областният управител. Епизоотичната комисия провежда заседанията си два пъти месечно.

Африканската чума по свинете е силно заразно заболяване, което води до смърт при домашните и дивите свине. За него не съществува лечение и ваксина. Веднъж проникнала в дадена държава, болестта има значително негативно въздействие върху националната, регионалната и международната търговия, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство. Тази болест трудно се изкоренява и може да отнеме дори години, за да се премахне напълно. АЧС не е опасна за хората, напомнят от Агенцията по храните.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *