Зам. директорът на Института по земеделие в Кюстендил Д. Сотиров: Студът няма да навреди на овошките, дори е добре да продължи още малко, по-опасно е затоплянето

Ниските сутрешни температури през последните дни не са довели до поражение върху овощните насаждения в Кюстендилско. Ако няма съществен спад на температурите през месеците април и май, от Института по земеделие в Кюстендил не очакват сериозни поражения върху овощните градини в региона. Засега метеорологичните условия са добри, а дъждовете през миналата седмица са оказали благоприятно влияние на овошките, отчитат  от Института по земеделие в Кюстендил.

„Засега стопаните трябва да бъдат напълно спокойни. Това не са студове, критични за плодните пъпки на овощните култури. Така че, бих казал, че студът, който ми се иска дори да продължи още няколко дни, което е полезно за дърветата, няма никакви проблеми за зимуване на плодните пъпки, тъй като овошките издържат до много по-ниски температури”, заяви Димитър Сотиров – заместник-директор на Института по земеделие в Кюстендил.
„Падналите дъждове също бяха благоприятни, тъй като почвата беше изключително суха. Дъждовете дори до известна степен възстановиха водния запас в почвата. Той не е достатъчен за овошките, но все пак сме в средата на зимата. Може да има и снегове, и валежи. Така че водата се отразява много добре”, добави той.
Въпреки благоприятните метеорологични условия опасност за измръзване на овощките все още съществува, категоричен е Сотиров. Опасенията идват от евентуално затопляне, което ще доведе до преждевременно цъфтене на дръвчетата.

„Студът е много полезен за овошките. В момента те се намират в дълбокия покой и могат да издържат. Ябълката до минус 30 градуса дори, черешата до минус 24 градуса, сливата и вишната до минус 28 градуса. Така че студът не е опасен, по-опасно е да настъпи затопляне, както сме имали през последните години от порядъка на 10-15 градуса положителни температури през януари, което може да изкара дърветата от дълбокия покой и  това е особено фатално при кайсията и прасковата, които са видове с по-къс дълбок покой. Настъпва преждевремнно развитие и температура от минус 15 градуса може да нанесе значителни щети”, каза още експертът.

Към момента стопаните не трябва да се притесняват от студа, трябва да започнат резитба, да започнат от по-възрастните дървета, а по-младите, садени миналата или поминалата година,  да оставят за накрая, когато няма студове.

Ако няма съществен спад на температурите през месеците април и май, от Института по земеделие в Кюстендил не очакват сериозни поражения върху овощните градини в региона.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *