Зам. кметът на Благоевград Л. Милев: “Въздържал се” не е позиция на съветник, избран от гражданите да защитава интересите им, а бягане от отговорност

Г-н Милев, на предстоящата сесия на ОбС – Благоевград предстои отново да се гледа точката за смяната на председателя Андон Тодоров. Вие сте зам. кмет, но и общински лидер на БСП, и като такъв вероятно имате позиция по темата, както и поглед за позицията на групата на БСП в местния парламент. Каква е Вашата прогноза?

Трудно мога да дам прогноза за гласуването утре, но със сигурност мога да кажа, че процесите, които текат в ОбС – Благоевград в момента, са в ущърб на гражданите. В момента приоритет сякаш не са проблемите на града и хората в него, а лични интереси, което е грозно. Групата на БСП със сигурност ще продължи да отстоява позициите си и да следва политиката, насочена към гражданите. Не искам да давам прогнози как ще гласуват, но съм сигурен, че никой от тях няма да изневери на принципите си. Това, което видяхме на предишната сесия, а и на много други преди нея, е едно неприемливо поведение на определени хора. Това, което ме изненада обаче, е поведението на тези, които гласуваха няколко пъти с “въздържал се”. Какво означава това? Нямат позиция? Нямат мнение? Не знаят защо са в ОбС ли? Или текат задкулисни договорки? По въпросите, които се разглеждат, независимо дали за смяна на председател, или друго, имаш две опции – да подкрепиш със “за”, или да отхвърлиш с “против”, това лъкатушене и бягане от отговорност не го приемам. Ще видим какво ще стане днес и всеки трябва да носи политическата си отговорност за действията си.

От три месеца сте част от екипа на кмета Томов и двамата понесохте доста критики във времето. Какво обаче свършихте и доколко тези критики бяха основателни според Вас?

Вижте, критиката, когато е градивна, е нещо много полезно, защото така човек се учи, израства и надгражда. В много случаи обаче критиката към нас като екип и персонално срещу всеки един беше безпочвена и почиваше на политически поръчки и интереси. Дори няма да си правя труда да отговарям на тези критики, защото това би означавало да легитимирам хора, които имат скрити цели. Смятам, че работата ни трябва да говори за нас, хората сами да преценят. В моя ресор аз съм напълно спокоен, че съм направил всичко необходимо, за да се справя с предизвикателствата и проблемите.
Както казах и в началото на юни, сериозни нарушения констатирахме например при ревизията на “синята зона” в Благоевград. По-конкретно в това как са се разпределяли пропуските, давани за безплатно паркиране. Направихме организация и това вече няма да се случва. Опитваме се да реагираме бързо и адекватно на всеки сигнал от гражданите. Един от сериозните проблеми е и бездомните животни по улиците, за което също работим в посока изграждане на нов приют и прибирането им в него. Търсим решения и работим за справяне с проблемите, нямаме време да обръщаме внимание на критиките, когато те идват от недоброжелатели, чиято единствена цел е очерняне.

Една от темите около Вас, която много се коментираше, бе това, че закъсняхте с встъпването в длъжност. Някои хора Ви обвиниха, че чакате, за да видите какво ще се случи с казуса на кмета, така ли е?

Абсолютна глупост са такива твърдения. Не знам как въобще може да се коментира това. Както виждате и сами, аз вече съм заместник-кмет, а казусът на кмета все още е висящ, така че подобни интерпретации са обидни за авторите им. Аз съм принципен човек и когато съм дал дума, когато съм поел ангажимент, го изпълнявам. Колкото до казуса с Румен Томов, аз съм сигурен, че ако има справедлив съд в България, то той би следвало да прецени обективно ситуацията. В Конституцията на Република България в чл. 1 изрично е казано, че суверенът, т.е. народът, има право и никой съд, институция, организация и т.н. не може да подмени вота му. Няма логика в това да прехвърлиш работещите си и печеливши дружества, а да си оставиш умишлено едно ЕТ, което няма дейност от 10 години. Мисля, че на всички е ясно вече защо се стигна дотук, какъв сценарий бе скалъпен и от кого. Нали не сте забравили, че имаше един кмет, който бе станал управител на фирма по време на втория си мандат, беше си разпределил дивидент, но съдът го остави, защото заведе търговско дело, в което обясняваше, че брат му го е подписал. Той загуби това дело, но във време, в което вече не беше кмет – това е нарушение, но за това се мълчи.

Вероятно визирате екскмета Атанас Камбитов, който загуби изборите от Томов. Много се говори и по темата за победата на Румен Томов и заслугата на БСП. Вие сте общински лидер на партията, така че вероятно имате позиция?

Румен Томов победи, защото Благоевград видя в него промяната, за която мечтаеше. БСП подкрепи Румен Томов, защото видя същото в него. Аз като общински лидер прецених, че в този случай трябва да се мисли конструктивно и да се търси кандидатура извън партията, защото знаех, че хората искат това. Те бяха уморени от партии, политически лица и прочее. Не съжалявам за този избор, все още вярвам, че Томов е човекът, който с наша помощ и подкрепа на гражданите може да донесе промяната на Благоевград. Да, заедно с него БСП се пребори с модела “Камбитов” и хората бяха доволни и благодарни. Сега вероятно някой ще каже, че не може един политически лидер да залага на външен човек, но съм готов да споря. Един политически лидер трябва да може да прецени много добре всяка ситуация, да измери настроенията на хората, да усети желанията им и да им даде решение, това направих аз и пак повтарям, че съм уверен в правилността на решението си.

Като общински лидер отчетохте известни успехи за БСП, които в годините назад липсваха. Сега обаче само след няколко дни ще се изправите и ще поискате отново доверието на съпартийците си, за да продължите да ръководите местната структура. С какви мотиви ще го направите?

На първо място, ще кажа, че за мен постовете не са самоцел. Дали ще ме изберат отново, или не, е в ръцете на моите съпартийци, както казахте и Вие. Това, което мога да кажа обаче със сигурност, е, че ще се изправя срещу тях с високо вдигната глава, защото всичко, което съм направил до момента, е било в интерес на партията. Не съм изневерил на принципите й и съм защитавал и отстоявал позициите й. Няма да ги променя, защото аз уважавам другарите си, ценя ги като личности, като партийни членове, уважавам и ценя опита им, достойнството им и нямам право да ги предам политически и личностно. Колкото до успехите на местната структура, не мисля да ги изтъквам аз, те са видими и всеки член на БСП е достатъчно интелигентен и може да прецени сам. Работата ми и резултатите говорят за мен, няма нужда аз да го правя.

Противно на схващанията, БСП е партия, в която демократичният избор е право на всеки. На предстоящия избор също ще е така.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *