Зам. кметът О. Китанова: Няма да вдигаме данъците на дупничани за 2019 г., повече ще плащат само собственици на лукс джипове

Община Дупница няма да вдига минималната ставка за данък  МПС  и останалите налози и такси.
С нова такса МПС се удрят предимно собствениците на луксозни джипове, които са плащали по 5 лв. годишен данък, като ги регистрирали като тежкотоварни коли. Законът им е позволявал тази волност до влизането в сила на новия от 2019 г.
На официална пресконференция зам. кметът на община Дупница Олга Китанова съобщи новината: “Събираните средства през годините са достатъчни и решихме да не се качват данъците и таксите за гражданите. Ще предложим на общинските съветници нашето намерение. Те ще решат дали да го приемат, или отхвърлят. На автомобилите над 15 г. ще се начислява екотакса, която ще оскъпи с малко данъка на МПС-то. Давам пример: за лек автомобил, произведен преди 15 г., с мощност от 74 KV на двигателя досега се плащаше 39,96 лв. След въвеждането на екотаксата данъкът през 2019 г. на автомобила ще скочи на 43,96 лв. Собствениците на нови автомобили, ако са плащали по 111 лв. годишен данък през 2019 г., сега ще платят 45,95 лв.
По този начин се стимулират собствениците на нови автомобили.
Промените на Закона за местни данъци и такси ще ударят собствениците на луксозни джипове. До 2018 г. те са плащали по 5 лв. годишен данък, тъй като са регистрирали джиповете си като тежкотоварни автомобили, като са се възползвали от текст в закона, че джип с 5+1 място се регистрира като тежкотоварен. По новият закон всеки автомобил под 3,5 тона плаща данък като за лек автомобил”, заяви зам. кметът Олга Китанова.
Тя обяви, че в Дупница от регистрираните в общината 21 000 леки  автомобила 18 000 са над 15 години.
Китанова обяви още, че за 2019 г. общината ще получи по-голяма субсидия с 2 600 000 лв. спрямо 2018 г.
“Голяма част от тези средства ще отидат за увеличение на заплатите на учителите през 2019 г .От допълнителната субсидия остават 138 000 лв., които ще отидат за увеличение заплатите на служителите на Общинска администрация. Средната брутна заплата в общината в Дупница е 760,00 лв. Чистата заплата, която получават служителите, е малко над 600 лв.”, заяви Олга Китанова.
Тя уточни, че в Общинска администрация основно работят 120 души, но още 80 са на заплати в така наречената съпътстваща администрация.
ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *