Зам. кметът по сигурността Л. Милев: В парк Бачиново няма видеонаблюдение, родителите да пазят децата си

Животни в парк Бачиново днес сутринта не били открити при проверка на общината, разпоредена от зам. кмета по сигурността на Благоевград Любен Милев. Той се самосезира след публикации в медиите за инцидента от събота, когато 8-годишно дете бе наранено от минипонитата, които безстопанствено всекидневно се разхождат по алеята и в парка.

Ето какво съобщи още зам. кметът по сигурността на специално дадената за случая пресконференция: „Предстои смяна на охранителните фирми и в рамките на светлата част на деня те осигуряват охрана, която да следи за реда в парковете. Това, което можем да направим, е да апелираме към родителите, които излизат на разходка с децата си  да ги пазят от животни и от кучета, да не им позволяват да ги галят, да ги хранят или да ги дразнят, както и да съблюдават  движението на децата си около водоема в парка, тъй като той е плитък, но не е безопасен. Ние имаме постоянна охрана само на спортните съоръжения на територията на парка. Възможностите на общината са да наложи санкции на нарушителите.

Ако установим нарушение и в парка има пашуващи животни, ще вземем мерки, но нямаме основание да кажем кое именно животно е наранило детето. Свидетели на събитието не са ни сигнализирали, нямаме никакви сигнали нито в общината на горещия телефон, нито на тел. 112. За пострадалото дете също нищо не знаем. С промяната на Наредбата за определяне обема на животновъдната дейност и местата за отглеждане на селскостопански животни на територията на общината от миналия ноември бяха завишени глобите, конкретизирани са местата, където могат да се отглеждат домашни животни и любимци, като изрично е забранено това да става в застроените граници на града. Забраната включва паркове, градини, междублокови пространства, спортни обекти. Санкциите са завишени от 100 лв. до 500 лв., като при повторност са още по-високи. Опитваме се, правим каквото е възможно да контролираме, но ако гражданите нямат самосъзнание, не можем да решим този проблем“, каза Л. Милев.

На въпрос на „Струма“ дали инцидентът е заснет от видеонаблюдението на парк Бачиново, с което преди време бе разкрита загадката кой напада патиците и бе установено, че е дело на лисици, отговорът бе: „Видеонаблюдение в парка нямаме. Цените, които плаща общината за видеонаблюдението, са изключително високи. Наследници сме на един договор, който не е изпипан, и в реално време ние просто не можем да задържим нарушител. Видеонаблюдение в града работи, но то не е свързано с полицията. Въпреки че сървърът се намира в полицейското управление, видеонаблюдението се осъществява в общината и когато е необходимо и където е възможно, се предоставят записи на заинтересованите лица, които издирват извършителя и имат вече сигнал за извършено престъпление. Въпреки високата цена към момента то не е на 100 % ефикасно“.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *