Зам. кметът по финансите Ясен Попвасилев: В условията на епидемия оставихме в бизнеса на Благоевград 834 000 лв. с намаление на наемите и концесиите

За 1,5 г. привлякохме 4 мощни инвеститори, готови да вложат 250 млн. евро за 780 нови работни места

Екипът „Томов“ успя да се справи завидно успешно с управлението на община Благоевград в условията на безпрецедентна криза, с каквато никой управляващ до този момент не се беше сблъсквал. Това заяви зам. кметът по финансите Ясен Попвасилев в ретроспекция за свършеното през изминалата година и половина от поемане на управлението през есента на 2019 г.

„Дълговете, които заварихме, бяха 28 млн. лв. и първото и най-важно нещо бе да осигурим разсрочването им. Това ни позволи, въпреки тежкото финансово състояние на общината, да гарантираме нормално функциониране на общинските финанси, работещите редовно да получават заплатите си и да не се нарушава текущата издръжка на всички общински структури, в това число детските градини и ясли и на социалните услуги“, заяви Я. Попвасилев и отчете: „Успяхме да стопим дълговете до 16 млн. лв., при условие че санкциите, които ни наложиха за констатирани нарушения по европроектите на предишното управлениеи, са 8,350 млн. лв. Бюджет 2020 г. бе в размер на 74 млн. лв., а бюджет 2021 г. достигна 91 млн. лв., като инвестициите за миналата година в общината са 4,5 млн. лв., а за тази година са 10 млн. лв., или два пъти повече.

В тежкия период на епидемична криза заделихме 250 000 лв., с които подпомогнахме на първо място държавните и общински болници, без да ги делим, като в общинските направихме ремонти, за да се обособят Ковид отделения, а на държавните осигурихме предпазни облекла в период, в който нямаше никъде дори маски.

Помогнахме и на жителите на Благоевград, на които сме раздали хиляди предпазни маски в месеци, в които и в аптеките ги нямаше, но ние успяхме да намерим и доставим в Общинския кризисен щаб. В нито един момент общината не престана да функционира въпреки тежката ситуация.

За сметка на общинския бюджет подпомогнахме бизнеса в града, направихме го с 50% намаления на наемите на откритите общински площи, на общинските офиси с 20% и намалихме концесионните такси. С тези стъпки оставихме в бизнеса около 834 000 лв. за 1,5 г. Това са пари, които не влязоха в общината, но така реално подпомогнахме бизнеса.

Таксите за детски градини намалихме още с първия бюджет, изработен от екипа Томов, в изпълнение на предизборното ни обещание. Направихме го преди държавата да предприеме стъпки в тази посока и без да сме сигурни, че ще го направи, и вече таксата на дете в градините е 10 лв.

Обслужваме европейски проекти с общ бюджет 74 млн. лв., за които сме осигурили необходимото от нас съфинансиране, което в различните случаи е различно и е в рамките до 20%. Не сме спрели нито един европейски проект, въпреки тежката финансова ситуация, нещо повече, спечелихме 12 нови проекта на обща стойност 14 млн. лв. с финансиране от държавата. Те са за изграждане на три детски градини и ново крило към Седмо училище, рекултивацията на старото депо за битови отпадъци край с. Бучино, изграждане на улица „Листопад“ и предоставяне на нови социални услуги, които стартират от 1 юли и са на стойност 3 млн. лв.

Осигурихме финансиране на реконструкцията на ВиК мрежата на 9 улици в отчайващо състояние от фонд „ФЛАГ“, подписани са договори с изпълнителите и  всеки момент по тях започват строителните дейности.

За по-чиста околна среда осигурихме средства и купихме станция за измерване на чистотата на въздуха. Отделихме от бюджета 365 000 лв. за сметосъбирачни и миялни машини за общинската фирма „Биострой“, които да гарантират по-малко замърсяване на въздуха и по-голяма ефективност. Имаме одобрено финансиране от фонд „ФЛАГ“ за изграждане на индустриална зона в общ размер 7,5 млн. лв.

Промененото отношение на администрацията към външните инвеститори доведе в Благоевград немската фирма „Отобок“ с инвестиции за 30 млн. и още трима мащабни инвеститора, които получават пълното съдействие на администрацията и са пред стартиране на бизнеса си. Общият размер на инвестициите, които те ще направят в Благоевград, е 250 млн. евро и ще разкрият 780 работни места.

Успяхме да договорим с БЧК една от хеликоптерните площадки, които ще изградят в страната, да е в Благоевград, защото смятаме, че това е изключително важно за спасителни и хуманитарни операции в района. За да се случи, осигурихме общински терен за изграждането й.

С 500 000 лв. направихме в сферата на културата много повече мероприятия, отколкото предшествениците ни бяха организирали за 1,5 млн. лв. В културната програма през изминалата 1,5 година ангажирахме основно местни и български изпълнители, за да подпомогнем родните артисти в периода на и след кризата с пандемията. Провеждаме фестивалите в центъра на града, като така помагаме и на бизнеса“, заяви зам. кметът Ясен Попвасилев.

Той коментира и съдебното решение за отстраняване на кмета Р. Томов: „Независимо че предсточно бе прекратен този управленски мандат, смятам, че решението на съда е несправедливо и съм убеден, че ако се заведе дело в Европейския съд, то ще бъде спечелено. Знам поне 450 000 причини да няма такова решение на нашия съд. Най-важното е, че не се зачете гласът на 19 000 човека. В една такава тежка политическа и финансова заради пандемията криза тези частични избори ще излязат на общинския бюджет 1 млн. лв., което със сигурност ще нажежи допълнително и без друго неособено цветущото финансово състояние на община Благоевград“, заяви Ясен Попвасилев.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *