
Специалитетът на Бъдни вечер на зам. кмета по хуманитарните дейности на община Благоевград Христина Шопова е тиквеник. Приготвя го от години и е любимият десерт не само на семейството й, но и на всички съседи и приятели, които са го опитвали. Въпреки натоварената делнична програма и ежедневното пътуване между София, където живее семейството й, и родния Благоевград, домашната храна е задължителна в дома й, нещо повече – тя е прецизно съобразена с хранителния режим на 13-годишния син, който е футболист като баща си.
Трапезата за Бъдни вечер зам. кметът Шопова започва да приготвя часове по-рано, като предпочита мъжете да не й се пречкат в кухнята. „Обичам да готвя, а подготовката за Бъдни вечер е един от най-приятните ми мигове у дома, като обикновено започвам с късметите“, разкри интимни моменти от семейния живот зам. кметът Шопова. „Много обичам да има късметчета навсякъде и слагам под чиниите, под салфетките, в тиквеника задължително, отделно в купичка, за да има по много за всички. Не искам никой да ми помага. По традиция се събираме всички съседи след прикадяването на вечерята и молитвата. Всеки носи по нещо, но тиквеникът е моята „запазена марка“. През годините съм пробвала много варианти, за да стигна до най-добрия за моето семейство вкус“, разказа Хр. Шопова.
Тя призна, че не умее да точи кори. Научила се е да прави козунак, но баница така и не е разточвала сама, затова се доверява на готовите кори.
„Баба ми е страхотен майстор на баниците, но аз не се научих, а и в забързаното ежедневие ми е по- удобно да ги взема готови“, призна дамата и даде рецептата за тиквеника си: „Нарендвам тиквата, слагам малко захар да поеме, ръся кората с малко зехтин, с тиква на места и най-отгоре – орехи. Пробвах да добавя канела, но ароматът й е твърде силен за нашия вкус и затова сега слагам малко, само в последната кора. Пека и наръсвам с пудра захар. Пробвала съм предварително да задуша тиквата, но не я харесват толкова и затовя я ръся сурова. Другата гозба, която правя с голямо удоволствие за Бъдни вечер, са сармите с кисело зеле, както и пълнени чушки с боб или задушен боб на фурна. Питката я правя задължително със сода. Не се получава с отлична форма, винаги от едната страна е по-надута, но е вкусна, а това е по- важно. Не купувам готова питка. Считам, че всяка гозба на масата на този празник трябва да мине през ръцете ми, и се старая да е така. Разбира се, храната винаги е много, не се изяжда и остава, а вечерта спазваме обичая и не вдигаме трапезата“, обясни Христина Шопова.
На именния си ден на Коледа тя задължително е в Благоевград. „По традиция на Коледа цялата фамилия се събираме в дома на майка ми, племеницата ми също има имен ден и защото децата са с предимство, ние ходим на нейния, а майка ми е отлична домакиня и винаги ни изненадва с нещо вкусно на трапезата“, сподели Хр. Шопова.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА
Ами то за тиквеници най-много подхожда тиквеник!