Зам. областният управител на Кюстендил Р. Цветин: Трапезата на Бъдни вечер редим само с продукти, произведени в градината ни

Семейството на зам. областния управител на Кюстендилска област Райчо Цветин са традиционалисти, празнуват Бъдни вечер, както са го правили техните баби и дядовци.

“Ние със съпругата ми Емилия сме привърженици на традициите, така учим и двете си деца. Подготовката за този светъл празник започва от предния ден. Продуктите за постните ястия са произведени в зеленчуковата ни градина. Зеленчуците отглеждаме без нитрати. В работата се включват и двете ни деца. Киселото зеле за сармите, чушките, бобът, житото… всичко е минало през нашите ръце и затова ни е сладко. Само медът на масата не е наше производство”, хвали се Р. Цветин и продължава разказа си:

“На масата за Бъдни вечер слагаме сарми, направени по стара рецепта, няма съвременни притурки, като стафиди, орехи, а чушките за пълнене за този ден сме ги изсушили на слънце още през есента. В мазето има рафтове, наредени с буркани туршия от нашата зеленчукова градина, и на Бъдни вечер обезателно на масата има и от нея. Задължително се слага и бутилка вино от бъчвата в мазето. Сам зареждам виното от домашното грозде. На трапезата ни присъстват и плодове – ябълки, изсушени сини сливи, от които приготвяме ошав и го варим за този ден.

Традицията повелява, преди да се седне на масата, да се сложи по един орех в четирите ъгъла на стаята. Така правим и в нашето семейство. Като приключи вечерята, всеки си взима по един орех от ъглите и го чупи. Ако ядките са цели и здрави, това означава, че годината за този, който го е счупил, ще е здрава и плодородна.

Преди да започнем да се храним, главата на семейството в мое лице разчупва питка, наречена бъдник, на две, като едната половина я поставя нависоко и се нарича на Св. Богородица. Ястията се прекадяват с тамян и след молитва започва хапването на постните вкусотии. В питката с късмети слагаме зърно боб, царевица, клечка, копче и пара. В когото се падне парата, годината му ще бъде богата. Копчето символизира кошерите. Клечката е къщата, в когото се падне, ще му върви в дома. Обезателно връзвам слама на клоните на всяко плодно дърво в двора на къщата ми в Бобошево, за да са плодородни и здрави през следващата година.

Със съпругата ми Емилия искаме да предадем традициите и на децата ни. В днешните времена е лесно – отиваш, купуваш наготово всичко от магазина, но я няма празничната тръпка, сплотеността на семейството”, заключи Р. Цветин.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *