Занаятчиите от Кюстендил настояват за опрощаване на социални осигуровки и патентен данък за времето, в което са били възпрепятствани да работят заради пандемията

„Тристранният съвет за сътрудничество получи предложения от занаятчиите във връзка с извънредната ситуация с коронавируса. До този момент гилдията не фигурираше в списъка от икономически мерки на правителството”, обясни Даниела Стоянова, председател на Регионалната занаятчийска камара в Кюстендил.

„Във всички компенсаторни механизми, предвидени във връзка със създалата се извънредна ситуация, занаятчиите останаха извън обхвата. Затова ние направихме и един апел, тъй като занаятчиите са включени като самонаети лица. Те не са на трудов договор и на практика отпадаха от всички групи. След като обхватът се разшири и занаятчиите бъдат включени в групите, за тях също да се отнася разпределението между държавата и работодателя – 60% на 40% за възнаграждението. За времето, в което занаятчията докаже, че не е работил и не е упражнявал своята дейност, да не внася социални осигуровки, е нашето предложение”, каза Даниела Стоянова.

Освен това секторът ще се обърне към общинските съвети по места да намалят дължимия патентен  данък по Закона за местните данъци и такси или за периода на извънредното положение той изобщо да не бъде начисляван.

„Става още по-трудно за занаятчията, той е самонаето лице и изкарва хляба си с двете си ръце. Дори и за два дни да прекъсне работа, се отразява на доходите му. Като се има предвид и свитият пазар на ползвателите на техните услуги, намаляващото население, трудовата миграция също е затруднение  за занаятчиите. В момента в това извънредно положение всички занаятчии са притеснени, някои от тях дължат наеми”, допълни още Даниела Стоянова.

Сивият сектор от години е бич за занаятчиите, но след въведеното извънредно положение притесненията са, че това ще се задълбочи. „Ние и сега трудно се борим. Има такива, които прекратяват дейността си и нямат никаква регистрация в НАП, не внасят осигуровки, не плащат данъци, но си работят от домовете. Дори сме имали сигнали маникюристи, фризьори да работят след работното време на тези институции. Просто си отварят салончета след 18 часа”, уточни Даниела Стоянова.

Прогнозата й е, че много хора са изправени пред това да прекратят своята дейност и ще е необходимо време, за да бъдат изкарани на светло. „Влизаме в омагьосан кръг, когато един работи законно, а други двама не. Тогава той се демотивира”, каза тя.

Статистиката показва, че най-разпространените занаяти в Кюстендилско са шивачество, фризьорство и ръчна изработка на мебели.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. бай Курти

    И аз искам да ми удължат годишната винетка, която съм платил, а не мога да ползвам, с времето на забрана за не излизам с колата извън града!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *