Запалени планинари от село Бачево ремонтираха заслон „Каракачански колиби“ в Рила

Група ентусиасти – запалени планинари от разложкото село Бачево, ремонтираха заслон „Каракачански колиби“ в Рила. За сигурност и удобство на туристите той е направен затворен, което позволява да бъде ползван дори и при лоши метеорологични условия. Ремонтът на съоръжението е изцяло със средства и материали, дарени от жители на Бачево и бизнесмени от Разлог. Резбована табела напомня годината на ремонта и призовава ползващите да го опазват.

Идеята за ремонт на заслона, който се намира на територията на парк „Рила”, се зародила преди от около година, но самите дейности стартирали едва тази пролет. Желанието на групата планинари било той да бъде законен, за което им трябвало разрешително за ремонт и възстановяване. Те минали през всички административни процедури и им е издадено такова. От няколко дни заслонът е напълно готов за ползване и е оборудван  с всичко необходимо за нощуване. Разполага с нар за около 10 човека, голяма масивна маса и пейки за сядане. Помислено е и за закъснелите туристи. Инсталираното соларно осветление го прави видим в тъмната част на денонощието и лесно може да бъде забелязан. Пригоден е и за захранване с генератор, а в самия заслон има прокарана ел. инсталация и LED осветление. В непосредствена близост има и течаща вода.

Заслонът е на около 40-50 минути от Международния туристически маршрут Е4, който преминава от хижа „Македония” към хижа „Предел”  и хижа „Яворов”. Покрай него минава и маркирана пътека, която води от селото към основния маршрут Е4. Маршрутът минава покрай живописна местност, известна като Самовилска градина.

Това не е първата подобна инициатива на планинарите от Бачево. Тази пролет, отново на доброволни начала и със собствени средства, те направиха прекрасен кът за отдих в местността Язово блато в Рила и възстановиха отдавна неработещата чешма.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *