Необходими продукти:
1,5 кг. картофи
150 гр. спанак
500 гр. кайма
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
1 чушка
1 морков
Сол на вкус
Черен пипер
Чубрица
250 мл. готварска сметана
100-150 гр. моцарела
Пресен магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
Сварете картофите и ги настържете на рендето или ги намачкайте, а може просто да ги нарежете. Нарежете спанакът и го разбъркайте заедно с картофите, като ги поръсите с малко сол.
Нарежете лукът, чесънът, чушката, морковът и ги сложете да се пържат. След около 7-8 минути, прибавете в тигана каймата и хубаво разбъркайте, за да може да се раздроби. Овкусете със сол на вкус и черен пипер. Щом каймата промени цвета си, значи е време да махнете тигана от котлона.
Вземете съдът, в който ще печете запеканката. На дъното му разпределете половината от картофите. Върху тях, разпределете каймата. Поръсете с черен пипер. Отгоре останалите картофи. Леко ги намачкайте. Трябва да се покрие цялата повърхност. Поръсете с черен пипер и чубрица. Излейте готварската сметана. Поръсете с настъргана моцарела или кашкавал.
Сложете тавата във фурната и печете на 220 градуса, докато отгоре се получи апетитна коричка. При поднасяне, поръсете с нарязан пресен магданоз.