Жители на Яхиново възроптаха, че горната част на селото е на сухо, след като запечатаха незаконни отклонения от яз. „Дяково”

Служители на “Напоителни системи – клон Струма-Места” и Басейнова дирекция – Благоевград запечатаха незаконни отклонения от водопровода в дупнишкото село Яхиново от язовир “Дяково”.

Двамата директори – на “Напоителни системи” Марио Михов и инж. Радослав Георгиев на Басейнова дирекцияу дадоха брифинг за медиите.

Около 20 жители на Яхиново възроптаха, че се спира водата от тръбопровода от яз. “Дяково”. Горната част на селото е на сухо, след като основната тръба е била запечатана преди десетина дни.

Бившият кмет на селото и бивш военен Николай Гогов заяви пред “Струма”: “Водопроводът от яз. “Дяково” в селото е полаган през 1970 г. Тогава срещу шише ракия работниците правеха отклонения за всеки, който пожелае. Няма какво сега да се сърдим. Лошото е, че горната част на селото остава без вода. През годините плащахме по 18 лв., след това по 20-25 лв. годишно на “Напоителни системи”.

Мъж, който не пожела да се афишира, заяви, че изключва питейната вода, която тече по ВиК мрежата, и през цялата година използва водата от язовира. Плащал е само по 20 лв. на година. През 2019 г. е платил 35 лв. за изразходваната вода.

Вчера работници на “Напоителни системи” отрязаха отклонението от главния водопровод от яз. “Дяково”.

Иван Гогов заяви пред двамата директори, че ВЕЦ “Яхиново”, който се захранва с вода от яз. “Дяково”, работи през нощта и изпомпва вода от язовира. “Направете проверка във ВЕЦ-а, а не при нас в селото. Работят нощно време, когато не може да се извърши проверка”, категоричен бе Гогов.

Жители на селото попитаха къде са отишли  парите, които са плащали за водата?

Директорът на “Напоителни системи – клон Струма-Места” Марио Михов обяви: “До момента са открити 30 незаконни отклонения от водопровода в с. Яхиново. В яз. “Дяково” има вода за години напред, ако се използва разумно, и то само от физически лица. Спрели сме водоподаването на всички ВЕЦ-ове в района – в Мало село, Джерман, Яхиново… ВЕЦ „Мало село” и ВЕЦ „Джерман” са работили доскоро, тъй като те не са били включени във водния режим, но вече не работят от един месец. Сключените договори с жители на селото са за използване на водата от язовира за поливане, а не за битови нужди”, заяви Михов.

По повод твърдението на Иван Гогов, че ВЕЦ „Яхиново” работи нощем, директорът на Басейнова дирекция – Благоевград инж. Радослав Георгиев заяви: “ВЕЦ „Яхиново” не работи. Ако работи, ще продава ел. енергия. Направили сме справка в ЧЕЗ и установихме, че ВЕЦ-ът не произвежда ток, ако произвежда, трябва да го продаде. Вода се пуска само за ВиК – Дупница и „Кюстендилска вода”. С тях имаме подписани договори”.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

1356 Около 30-ина души от с. Яхиново се възпротивиха срещу спирането на водата от яз. “Дяково”

1802 Бившият кмет на селото Николай Гогов

2515 Жена се оплака на М. Михов, че остава без вода в дома си 

0248 Брифинг пред жителите на селото дадоха М Михов, директор на „Напоителни системи” в Дупница, и директорът на Басейнова дирекция – Благоевград инж. Радослав Георгиев

1040 Иван Гогов твърди, че ВЕЦ „Яхиново” работи 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *