Заповед на НАП за запечатване на закусвалнята на благоевградския бизнесмен Стефан Ганов падна в съда

Разпореждане на НАП за запечатване за 14 дни на търговския обект за бърза закуска „Земя и хляб“, стопанисван от благоевградския бизнесмен Стефан Ганов, бе отменено от Административен съд. Принудителната административна мярка е наложена след проверка на служители на ЦУ на НАП в закусвалнята на ул. „Арсени Костенцев“ на 21 май, които си купили питка за 35 стотинки. Нарушението, което било констатирано, е, че на касовата бележка нямало QR код. При проверка на едно от двете фискални устройства, което е свързано с програмен продукт Mikroinvest версия, е установено, че липсва QR код на издаваните бонове и е от неодобрен тип.

От данъчната агенция издали разпореждане за запечатване на обекта за 2 седмици, тъй като считат, че с тези си действия търговецът е нанесъл увреда на държавния интерес, а и може да се направи извод, че е предприемал действия за прикриване на доходи.

След като на 4 юни бизнесменът получил заповедта на НАП, я обжалвал пред Административен съд. Според съдия Димитър Думбанов в изложените мотиви на НАП не се съдържат конкретно установени факти за това, че ако не бъде допуснато предварително изпълнение на заповедта, ще настъпят неблагоприятни последици. Не става ясно по никакъв начин как е направено предположението, че това е предпоставка за извършване на други нарушения и реализиране на значителни обороти, за да е възможно съдът да прецени дали е налице пряка и непосредствена заплаха за държавния интерес, и опасност да се реализира значителна или трудно поправима вреда за бюджета.

Освен това заповедта за налагане на принудителна административна мярка е издадена 14 дни след проверката, което само по себе си говори за липса на значим държавен интерес, който спешно и незабавно трябва да бъде охранен, счита съдия Думбанов. С тези мотиви разпореждането, с което е допуснато предварително изпълнение на принудителната административна мярка – запечатване на закусвалнята за 14 дни, е отменено като незаконосъобразно. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *