ЗАПОЧВА БИТКАТА ЗА МЕСТНАТА ВЛАСТ! Хората на ОбС председателя Р. Тасков със срок до 1 март да решат искат ли да са съветници, или не, и Бриндо-младши влиза в политиката

1 март е крайният срок, в който 27-те кандидати за общински съветници в коалиция „Заедно за Благоевград – ЕНП и КБ” трябва да решат дали имат намерение да се включат в предстоящата кампания за тазгодишните местни избори. Датата е била посочена от водача на листата, който преди 4 г. успя да вкара 7 съветници и да стане председател на ОбС – Благоевград Радослав Тасков. До вчера нито един от тогавашните претенденти за участие в местната власт не беше съобщил на Тасков продължава ли в нова кампания, или се отказва.

Информацията бе потвърдена пред „Струма” от самия Р. Тасков, който уточни, че на база отговорите, които очаква, още следващия месец  коалицията му ще е готова с новата проектолиста, с която ще атакува законодателната власт наесен.

Председателят на ОбС – Благоевград отказа по-подробна информация, но от началото на годината сред благоевградските съветници вървят доста усилени и много по-конкретни коментари за това как ще изглежда съветът пред следващия мандат, а част от тях касаят и коалиция „Заедно за Благоевград – ЕНП и КБ”, която е втората по численост след 9-членната група на ГЕРБ.

Според наши източници, от настоящите й 7 съветници в новата листа ще има само 3-ма – самият Тасков, хирургът д-р Владимир Таковски и шефът на Общинска банка Захари Хаджийски. Това обаче не означава, че другите не се виждат съветници и през мандат 2019-2023 г. Може би единственото изключение е Славка Гелишева, която миналата година не си отвори в зала устата нито веднъж, а повечето й колеги я знаят само по физиономия. За разлика от нея Гергана Муртова, която е съветник втори мандат, със сигурност ще се пробва и за трети, макар че е малко вероятно това да е в листата на Тасков. Опитът й за прескачане от група в група датира от 2012 г., когато тя напусна вкаралата я в съвета ПП „Обединен блок на труда – Български лейбъристи“ с лидер Албина Анева и стана независим съветник. 2-ма съветници от групата му – Васил Щерев и Васил Димитров, според коментарите имат предложение и за друга листа, която е водена от мощния бизнесмен Иван Чапов. Благоевградчани обаче са категорични, че след големия си успех в бизнеса, постигнат с труд и постоянство, е време да влезе в политиката, и е най-добре да избере хора, които познава и са му верни. В. Димитров до миналата година бе управител на хотел „Картала” в едноименната курортна местност, вече управлява комплекса на Чапов „Орбита”.

Друга любопитна коалиция, която се очертава, е обща листа на „Земеделски съюз Александър Стамболийски” и на „Коалиция за Благоевград”. Тя ще събере на едно място 4-ма от настоящите съветници – „земеделците” Димитър Урдев и Васил Миладинов  и бившите съратници на Владимир Елезов в сдружение ЕКИП – Рашко Динков и Румен Калайджиев.

Елезов и съидейникът му от КП “ЕКИП-АБВ,НДСВ,ОБТ” Кирил Ваклинов още в началото на годината обявиха, че ще участват с листа и на следващите избори заедно с бизнесмена Валери Байрактарски. Сигурна ще е и листата на ПП „Партия на зелените” начело с Андон Тодоров, но под сериозен въпрос е дали в нея ще намерят място съпартийците му Цветозар Балабанов, Александър Стойков и Янка Шейтанска. Факт е, че вместо да законотворства, стоматологът Балабанов непрекъснато пътува служебно по екзотични дестинации и се снима за фейсбук с доволно усмихнати клиентки, което го направи рекордьор по отсъствия от ОбС за миналата година, а Стойков и Шейтанска до моментга не са заявили от микрофона позицията си по нито един въпрос. Цв. Балабанов и Ал. Стойков обаче се готвят да атакуват отново Общинския съвет в Благоевград, макар и в друга комбинация и под друг флаг. Флагът е на учредената миналата година партия „Възраждане”, в чието ръководство двамата влязоха съответно като зам. председател и секретар. Председател на общинската организация на партията в Благоевград пък стана колежката им от ПП „Глас народен” Цвета Рангелова, която със сигурност ще води нова листа наесен с „възраждане” в името.

Кандидат-съветниците на ГЕРБ традиционно за управляващата партия ще станаят ясни в последния момент. Официално там всичко върви през номинации от страна на редовите членове, но е доста съмнително в новата листа да попаднат настоящите съветници Давид Петров, Венцислав Хросинков, Евгени Бибов и Ивайло Златанов, които са сред най-мълчаливите в местния ОбС, но пък подкрепят с гласовете си всички предложения на кмета Атанас Камбитов. От новия ОбС със сигурност ще отпадне и Елена Димитрова, която стана съветник единствено заради съвпадението на номера й в бюлетината в този на ПП ГЕРБ. На кантар е включването в листата на шефа на НОИ Илиян Георгиев – ако не попадне отново в ОбС – Благоевград, то ще е заради популярността му в структурите на „Жени ГЕРБ”, които дори го номинираха за кандидат-кмет на Благоевград и така го вкараха в негласна конфронтация с градоначалника Атанас Камбитов.

Любопитни са и процесите, които текат в БСП предвид предстоящите избори. След като социалистите вече започнаха преговори с бизнесмена Сашо Въжаров, когото искат да издигнат като независим кандидат за кмет с тяхна подкрепа, в средите им усилено се говори и за сериозно присъствие на кандидати от гражданската квота в проектолистата им за съветници. Сред „външните” за партията кандидат-съветници се спряга името на адвокат Албина Анева, която влезе в този ОбС от „Движение 21”, но преди 2 г. напусна партията след разрив с основателката й и нейна състудентка Татяна Дончева.

Сред сигурните участници в предстоящите избори е и собственикът на местен информационен сайт Иван Хамбарджийски-Бриндо. Той го потвърди лично за „Струма”, с уточнението, че проектът е негов, ще атакува местната власт с листа на една от многото земеделски партии и ще имат кандидати за кметове в повечето от селата на община Благоевград.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *