Започва обезопасяването на пътя за Рилския манастир

От понеделник /20 август/ започва временното разрешаване на проблема със свлачищата по пътя за Рилския манастир. В началото на седмицата започва обрушването на скатовете и замрежването им. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който инспектира днес трасето по пътя за Рилския манастир, на път към Светата обител. Манастирът отбелязва днес големия празник Успение на свети Иван Рилски, пише BulNews.

Министър Нанков съобщи, че ще бъде входиран и проект за дългосрочно разрешаване на проблема със свлачищата и срутищата по трасето. В момента движението в отсечка от 250 м по пътя се осъществява в една лента. Участъкът е сигнализиран с необходимите пътни знаци, а скоростта е ограничена до 40 км/ч. Преминаването в участъка е безопасно. След започването на ремонтните дейности обаче, ще се наложи и поетапно затваряне на пътя, за по няколко часа, каза още министърът.

По време на инспекцията с него днес бяха и директорът на областното пътно управление в Кюстендил Юлияна Божилова и директорът на дирекция “Вероизповедания” към МС Емил Велинов. По време на ремонтите, движението ще се регулира от “Пътна полиция” като работата им ще бъде подпомогната и от служители на Областно пътно управление-Кюстендил и от пътноподдържащата фирма, каза Юлияна Божилова. За трайното укрепване на ската при 27 км предстои провеждането на процедура по ЗОП за изработване на технически проект за извършване на укрепителни и обезопасителни работи.

Целта е проучвателно-проектанските работи да изяснят инженерно-геоложките условия в района на срутищните процеси, причините за тяхното възникване и да бъдат предложени конкретни мероприятия за трайното укрепване, възстановяване и недопускане в бъдеще на срутване на скални маси върху пътното платно. По отношение на средствата, министърът посочи, че бюджетът на АПИ не е безграничен, но за разрешаването на проблемите по пътя ще се търси финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

Пари от там обаче вероятно ще бъдат отпуснати догодина, затова до тогава ще се работи със средства на АПИ. Първоначалното укрепване на пътя ще трябва да приключи за срок от два месеца, каза Юлияна Божилова, ако позволяват метеорологичните условия. Предстои министърът да се срещне и с игумена на манастира Адрианополския епископ Евлогий.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *