Започва прием на документи за разрешителни за изкупуване на череши

От 3 юни в община Кюстендил стартира приемането на заявления от фирми и кооперации за разрешителни за изкупуване на череши. Условията за откриване на пункт са непроменени. Плаща се по 15,60 лв. за кв.м площ за месец. От години изкупвачи са 5-6 фирми – едни и същи, повечето от които работят за италианци. В Кюстендил е факт, че черешите закъсняват. “Преди, макар и дребни, имахме узрели за 24 май. Сега обаче ситуацията е много странна. От чершите ни в имота в село Слокощица ще берем и ще ядем. Ще има и за пункт. Имаме обаче дръвчета на 2 километра разстояние и от тях нищо”, споделя любител земеделец

Самото бране на череши вероятно ще започне около 15 юни заради метеорологичните условия тази пролет. В сравнение с други години забавянето е със седмици. Заради по-слабата реколта прогнозите са първоначалните изкупни цени да са по-високи – по 80 ст. за килограм.

“Всяка година драмите с черешите са налице – или реколтата ще е слаба, или ще родят много и няма как да се продадат на приемлива цена. От 2-3 години се появи и проблемът с берачите. Няма интерес, стопани ангажират цели семейства от Северозападна България”, казва производител. 

„Черешата е капризен плод, можеш да отглеждаш дръвчета, но да не е основен поминък. Няма много череши в интерес на истината – има пропадания, има измръзвания, неопрашени. А сега, ако продължат дъждовете, ще има напукани”, коментира производител. 

Заради студовете през април, дъждовете през май, които продължават и сега, реколтата от плододаващите около 20 000 декара череши в Кюстендилско е по- слаба.

Празник на черешата ще има в края на юни. До дни от общината ще съберат читалищните секретари за синхронизиране на действията

ГЕРГАНА ИВАНОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *