Започна първото издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово“

Началото на първото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово” край Гигински манастир Св. св. Козма и Дамян бе дадено снощи.  Той се провежда по инициатива на областния управител на Перник Ирена Соколова, председател на Инициативния комитет за събора и с подкрепата на министъра на туризма Николина Ангелакова.   Снощи се проведе  обширен форум за популяризиране на поклонническия туризъм в областта. Светата обител бе домакин на колоквиум на тема “Развитие и бъдеще на културния и поклонническия туризъм в област Перник”.   В уникалния по рода си формат участваха представители на Министерство на културата, Министерство на труда и социалната политика, Българска православна църква, Сръбска православна църква, изтъкнати учени от Българската академия на науките, кметове на общини и представители на бизнеса от област Перник. Акцентът бе върху възможностите за развитието на туризма в Граово и Краище.

“Среща от такъв формат, в света обител, се прави за първи път у нас. Трябва да бъде превърната в традиция, защото е генератор на идеи и родолюбиви инициативи. Област Перник е известна със своите манастири и ние трябва да ги свържем в общ маршрут, за да популяризираме цялата съкровищница от красота, която имаме”, каза Соколова

Гостите изказаха мнение, че за да се превърнат Граово и Краище в Новата Света гора, е необходимо да се обединят, както хората от бизнеса, така и институциите и духовенството, а държавата да подкрепи с целеви помощи проектът за възраждане. Пернишка област е в непосредствена близост до западната ни съседка – Сърбия и има възможности за общи туристически проекти и продукти. Тласък в това отношение би дало отварянето на ГКПП Банкя-Петачинци.  След форуча бе отслужен водосвет.

Църногорският събор продължава днес  с официалното откриване, което ще започне в 12 часа, когато земеделският министър Румен Порожанов и областният управител на Перник ще приветстват участниците и гостите.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *