Започна срещата на върха на ЕС

Започна първата среща на върха на ЕС, която ще бъде ръководена от Шарл Мишел, след избирането му за председател на Европейския съвет. Сред присъстващите е и министър-председателят Бойко Борисов, съобщава Нова тв.

„На нея предстои да обсъдим климатичните промени, многогодишна финансова рамка, Брезкит, идеята за провеждане на Конференция за бъдещето на Европа, партньорството между ЕС и Африка, както и реформата на Световната търговска организация”, написа премиерът Борисов във Facebook.

България се застъпва за целта за постигане на климатична неутралност до 2050 г. Същевременно в борбата с климатичните промени, приоритетни за България продължават да бъдат отчитането на националните особености, разходо- ефективността, правото на държавите членки да определят своя енергиен микс, спазването на принципите за технологична неутралност и солидарност и осигуряването на справедлив социален и икономически преход, включително чрез финансиране на европейско ниво.

По отношение на бъдещия многогодишен бюджет на ЕС, за България от водещо значение в преговорите продължава да бъде осигуряването на достатъчно средства за Кохезионната и Общата селскостопанска политика и тяхното справедливо разпределение, както и на адекватно финансиране за посрещане на новите предизвикателства пред ЕС.

Сред останалите теми, които ще бъдат обсъдени на заседанието в Брюксел, са идеята за провеждане на Конференция за бъдещето на Европа, партньорството между ЕС и Африка, реформата на Световната търговска организация. На 13 декември лидерите от ЕС-27 ще обсъдят Брекзит и подготовката за преговорите по бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство след оттеглянето му. 

Преди това Борисов участва в среща на върха на лидерите на Европейската народна партия. Това бе и първото заседание на лидерите на ЕНП, което бе водено от новия президент Доналд Туск. Основна тема на разговор е било предстоящото заседание на Европейския съвет

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *