Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019

Заради дълг от 72 000 лв. НАП продаде за 36 000 лв. двуетажна сграда на РПК “Рила “

Заради натрупани задължения от 75 000 лв. НАП продаде двуетажна административна сграда на РПК “Рила ” в град Рила . Пред продажба, поради същата причина, е и фурната на потребителната кооперация в града.

Преди няколко дни административната сграда е купена от местния бизнесмен, собственик на фирма за дограма, Стойчо Пашов. Лицензиран оценител е оценил двуетажната масивна постройка с дворно място в центъра на Рила на 30 000 лв. Купувачът е платил 36 000 лв. с начисленото ДДС.

Репортер на “Струма” се свърза с новоизбрания председател на кооперацията Йордан Везирски, който от два дни официално е вписан в търговския регистър. За “Струма” той изнесе някои данни и факти, свързани с продажбата на недвижими имоти на кооперацията от НАП: “До 31 март кооперацията има задължения към НАП в размер на 75 000 лв., натрупани с лихви за една година. По 5000 лв. плащаме отчисления към НАП от ДДС и ДОО. В момента пред запор е хлебопекарната на кооперацията. От НАП искат да я обявят за продан, за да погасим остатъка от задълженията. Административната сграда трябваше да я продадат за 100 000 лв., но я харизаха на безценица. Опитахме се да водим преговори с НАП за разсрочено плащане, но те искат първоначална вноска от 10 000 лв., а в касата на кооперацията няма толкова пари. Търсим варианти за генериране на средства, като отдадем под наем магазините в кооперацията в Рила и селата от общината за по 400-500 лв. наем на месец. В село Пастра вече сме отдали магазина под наем за 400 лв. По този начин ще влизат някакви средства в касата на кооперацията. От хлебопекарната се зареждат с хляб градът и селата от общината. Преди 2010 г. кооператорите са купували по-евтин хляб, даваха ни и дивиденти, но сега не можем да плащаме нищо. Приемам всякакви идеи и съвети от член-кооператорите, за да въздигнем кооперацията такава, каквато беше през силните години на съществуването й, но всеки критикува и чака някой да свърши всичко”, заяви Йордан Везирски.

В същото време над кооперацията тегне кредит от 30 000 лв., изтеглен от предишното ръководство от ЦКС. По време на отчетно-изборното събрание стана ясно, че кредитът е похарчен за компютри и интернет. Такова е било искането от ЦКС при отпускане на кредита.

Преди два дни Й. Везирски е свикал първото заседание на новия Управителен съвет, на което са поставени за решаване най-важните въпроси за оцеляването на кооперацията. На по-късен етап ще се търси отговорност от бившия управител на кооперацията В. Атанасов. При гласуването на оставката му на отчетно-изборно събрание на кооперацията изрично беше поискано той да бъде освободен от длъжност, но не и от отговорност, за което “Струма” писа.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *